INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

szijjártó péter

aréna

oroszország

gazprom

ausztria

Bécs, 2018. augusztus 30.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára a bécsi Hofburgban, a kétnapos tanácskozás első napján, 2018. augusztus 30-án. Az Európai Unió soros elnöki tisztségét július 1-jétől fél éven át Ausztria tölti be. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Szijjártó Péter: tisztességtelen vád a túlzott oroszbarátság

Infostart / InfoRádió

A nagy nyugat-európai országok csak a felszínen kritizálják Oroszországot - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Az osztrák télben bajba jutott magyarokkal kapcsolatban hangsúlyozta, a nagykövetség és annak konzuli részlege felelős a segítségnyújtásért.

Tisztességtelen és igazságtalan, hogy az európai közvélemény Magyarországot túlságosan szoros orosz együttműködéssel vádolja - nyilatkozta Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

"A helyzet ugyanis az, hogy a nagy nyugat-európai országok együttműködése Oroszországgal irigylésre méltó lehet a mi szempontunkból. Tehát

amíg a felszín fölött nagy szócsatákat vívnak Oroszországgal, és szinte sportot űznek abból, hogy ki tudja jobban bírálni Oroszországgal, addig a felszín alatt eurómilliárdos üzleteket kötnek vele"

- mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: jelenleg az európai történelem legnagyobb energetikai beruházásának előkészítése zajlik nagy nyugati vállalatok és a Gazprom együttműködésében.

"Az Északi Áramlat gázvezeték második szálának építése nem mást jelent, mint hogy Oroszországból Ukrajna megkerülésével fognak nagy mennyiségű gázt szállítani a vezeték megépülését követően, megduplázva, összesen 110 milliárd köbméternyi éves kapacitásúra növelve a jelenlegi gázszállítási kapacitást Németországba" - világított rá.

Hozzátette: amikor a délkelet-európai és közép-európai országok akarták megépíteni a Déli Áramlatot, hogy Ukrajna megkerülésével is lehessen gázt hozni, akkor az Európai Bizottság és a nagy nyugati országok az európai érdekekkel ellentétes beruházásnak tartották azt.

Sokat segít a regisztráció

Az ausztriai télben pórul járt magyarok helyzetével kapcsolatban Szijjártó Péter tisztázta, a magyar államot képviselő követség és annak konzuli részlege felel azért, hogy segítséget nyújtson a bajba jutott magyaroknak.

"Minden magyar állampolgártól, aki külföldre utazik, azt kérjük, hogy szánjon körülbelül két-három percet az életéből arra, hogy konzuli védelemre regisztráljon.

Ez semmi mást nem jelent, mint hogy a külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján megadja az elérhetőségeit, illetve azt, hogy milyen időtartamban és hol fog tartózkodni" - hívta fel a figyelmet; így sokkal gyorsabban tud segíteni a konzuli szolgálat, ha baj történik. "Ilyen esetekben a helyi hatóságoktól szerzett információkat tudjuk közvetíteni a bajba jutottaknak, információkat tudunk adni arról, hogy mikor tudják elhagyni az adott helyszínt."

Arra is felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy

a regisztráció nem helyettesíti az utasbiztosítást.

Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Kapcsolódó hang

Szijjártó Péter az orosz viszonyról
 


Szijjártó Péter az ausztriai hó fogságában rekedt magyarokról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018