eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. február 19-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Tóth Bertalan: várhatóan nem lesz közös ellenzéki lista a következő választáson

Nem lesz közös ellenzéki lista az európai parlamenti választáson, az MSZP viszont együtt indul a Párbeszéddel – mondta a szocialista párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Tóth Bertalan azt is elárulta: tavasz végére már valamennyi településen szeretnék bemutatni a párt által támogatott polgármester-jelölteket.

Várhatóan nem lesz közös ellenzéki lista az európai parlamenti választáson – mondta az MSZP elnöke. A kampányt viszont összehangolják – tette hozzá Tóth Bertalan. Mint mondta: a kampányban hangsúlyos szerepet kap az ellenzéki szavazók részvételre buzdítása, ha tudnak a korábbiakhoz képest nagyobb részvételt biztosítani, „az már egy siker”.

Az MSZP a Párbeszéddel közösen indul és nyitottak a további együttműködésre is – mondta az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője. A részletek megbeszélése után a szocialisták februárban döntenek a listáról, melyen később – optimálisabb együttműködés vagy más pártokkal történő közös lista reményében – lehet módosítani – tette hozzá.

Tóth Bertalan szerint az európai parlamenti választás eredménye befolyásolhatja az őszi önkormányzati voksolás kimenetelét is. Ha ugyanis az ellenzék komoly erőt tud mutatni az EP-választáson, az ellenzéki szavazók reményt érezhetnek az önkormányzati voksoláson.

„Nekem meggyőződésem, hogy más Magyarországra ébredhetünk októberben, ez megroppanthatja a Fidesz hegemóniáját, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét”

– fogalmazott.

Az önkormányzati választáson is fontos az ellenzéki jelöltek együttműködése és a legesélyesebb jelölt megtalálása – hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Tisztább, átláthatóbb és demokratikusabb az előválasztás

A regisztrációs szakaszban továbbra is két jelölt jelezte részvételét az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás első fordulójában: Horváth Csaba és Karácsony Gergely – mondta Tóth Bertalan, hozzátéve: nem tart az előválasztást meghekkelő jelöltektől. Az MSZP elnöke szerint: aki benevez az előválasztásra, van politikai előélete, nem tapasztalták, hogy bárki részéről lenne szabotálási szándék.

Tóth Bertalan nagyon nagy sikernek tekintené, ha több ezren szavaznának az előválasztáson a jelöltekre. A pártelnök elmondta: ha két fordulóban minél több ember tud versenyezni, annál jobb helyzetbe kerül Tarlós István főpolgármester végső kihívója.

„A végén csak egy maradhat”

– hangsúlyozta Tóth Bertalan, aki szerint ez a siker záloga. Emlékeztetett: több párt még nem nevezte meg főpolgármester-jelöltjét. Az előválasztás tisztább, átláthatóbb és demokratikusabb folyamat, mintha „a pártok füstös szobákban megállapodnának, hogy ki az igazi kihívója Tarlós Istvánnak”. A pártelnök szerint ráadásul arra is alkalmat teremt, hogy a kampányt felhasználják megmozgassák a választókat.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: a választói elvárás nyomást helyezhet a pártokra, hogy álljanak be a győztes jelölt mögé. Szerinte azok a pártok, akik tavaly áprilisban elzárkóztak az együttműködéstől, választókat vesztettek. Tóth Bertalan kiemelte: pártja fővárosi szervezetében megszületett a döntés, hogy bárki nyerje az előválasztást, a mögé beáll az MSZP. Hozzátette: a nagyobb városokban minden párt arra törekszik, hogy egy kihívója legyen a kormánypárti jelöltnek.

Tóth Bertalan elárulta: pártja

olyan jelölteket nem fog támogatni, „akik nem a demokratikus szabályok szerint gondolkodnak, szélsőséges eszméket vallanak”,

ezt a helyi pártszervezetek fogják eldönteni. A pártelnök szerint nem kérdés, hogy a 2014-ben vagy időközi választásokon bizalmat nyert ellenzéki polgármester-jelöltek újra indulnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×