eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Óriási veszteséget okoz Magyarországon egy kártevő

Akár 10 milliárdos nagyságrendű kárt is okozhat Magyarországon a spanyol meztelencsiga. Az inváziós faj mára az egész országban elterjedt – állapította meg a Magyar Természettudományi Múzeum és az MTA Növényvédelmi Intézetének a magyar lakosság bevonásával készült friss kutatása.

Egy 2005-ös felmérés szerint akkor még csupán az ország nyugati felében kezdett terjedni a spanyol meztelencsiga – mondta az InfoRádiónak Páll-Gergely Barna. 2010-ben már az egész országban megtalálható volt a kártevő, bár az Alföldön csak ritkán találkoztak vele. Az idei, 850-900 válaszadóval elkészített kutatás alapján pedig már ott is terjed a faj – tájékoztatott az MTA Növényvédelmi Intézetének osztályvezetője.

„Sokan írták, hogy

bizonyos konyhakerti növényeket vagy dísznövényeket teljesen letarolnak a csigák”

– emelte ki. A legtöbb észlelés a Zalai-dombvidékről és a Kemeneshátról, valamint a Bakony-vidékről és Budapestről érkezett.

A kártevők ellen a kereskedelemben kapható csapdákkal, esetleg otthon elkészített sörcsapdával lehet védekezni – javasolta Páll-Gergely Barna. Utóbbihoz egy sörrel teli edényt kell a földbe ásni, ez odavonzza, majd elpusztítja a meztelencsigákat, de szeretik a dinnyehéjat és a lerágott kukoricacsutkát is. Utóbbi esetben ugyanakkor emberi beavatkozás szükséges a megölésükhöz, erre alkalmas a forró vizes leöntés – tette hozzá.

Végső megoldást azonban nem nyújt, így folyamatosan el kell végezni ezt a tevékenységet. Az indiai futókacsa – melyet bérelni is lehet – viszont hatásos lehet, hiszen a kisebb példányokat is megeszi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×