eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
München, 2011. október 27.A világ legkisebb ébresztőóráit gyártó Carlton egyik alkalmazottja minivekkerekkel takarja el szemét a dél-németországi Münchenben 2011. október 27-én, hogy az óraátállítás napjának közeledésére figyelmeztessen. Európa országai a hónap utolsó vasárnapjára, az október 30-ra virradó éjszaka térnek vissza a téli időszámításhoz. (MTI/EPA/Andreas Gebert)
Nyitókép: Andreas Gebert

Változásokat hoz a közlekedésben is az óraátállítás

Az éjszakai BKK-járatok többsége 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerinti menetrendi időpontban is elindul, egyes éjszakai buszok menetrendje azonban változik. Az óraigazítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, a menetrendet azonban emiatt nem kellett módosítani.

Vasárnapra virradó éjszaka térünk át a nyári időszámításról a télire: hivatalosan hajnali 3 órakor állítjuk vissza az órákat 2 órára.

A Budapesten az éjszakai BKK-járatok többsége 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerinti menetrendi időpontban is elindul,de a menetrend változik. Az óraállítás miatt vasárnap kora hajnalban a közterületi FUTÁR-kijelzők nem működnek majd, és a FUTÁR alkalmazás sem lesz használható az optimális útvonal megtervezésére.

Az alábbi éjszakai járatok menetrendjében változásokra kell számítani:

  • 909: A 2:14-kor a Deák Ferenc tér M végállomásról induló busz csak a nyári időszámítás szerint közlekedik, az óraállítás utáni 2:14-kor nem indul.
  • 918: A nyári időszámítás szerint 2:22-kor és 2:52-kor Kelenföld pályaudvar M-től induló autóbusz csak Óbuda, Bogdáni útig közlekedik, nem érintve az Óbuda, Bogdáni út–Óbudai autóbuszgarázs közötti megállókat. Az óraállítás után, a téli időszámítás szerint 2:22-kor és 2:52-kor induló busz már a teljes vonalon közlekedik.
  • 931: A 2:11-kor és 2:26-kor a Deák Ferenc térről induló járat csak a nyári időszámítás szerint közlekedik, az óraállítás után 2:11-kor és 2:26-kor nem indul autóbusz.
  • 938: A nyári időszámítás szerint Csepel, Szent Imre térről 1:52-kor és 2:52-kor induló busz is Szigetszentmiklósig közlekedik, és onnan nyári és téli időszámítás szerint is 2:22-kor indul vissza.
  • 940: A Budaörsi lakóteleptől 2:52-kor induló járat csak a téli időszámítás szerint, azaz csak az óraállítás után közlekedik.
  • 941: A 2:15-kor a Móricz Zsigmond körtér M-ről induló járat csak a nyári időszámítás szerint, azaz az óraállítás előtt indul.
  • 956: A nyári időszámítás szerint a Széll Kálmán tér M végállomásról 2:07-kor Hűvösvölgybe induló autóbusz az óraállítás után 2:07-kor már nem indul.
  • 973: A 2:14-kor és 2:44-kor a Keleti pályaudvartól induló éjszakai busz csak a nyári időszámítás szerint közlekedik, az óraállítás után már nem indul.
  • 990: A nyári időszámítás szerint 2:51-kor a Normafától induló autóbusz a teljes vonalon – Rákoskert érintésével – közlekedik.
  • A Rákoskeresztúrról Rákoskertre 2:46-kor induló járat csak a téli időszámítás szerint közlekedik, az óraállítás előtt 2:46-kor nem indul.
  • 992: A Gödöllőről 2:50-kor induló járat csak a téli időszámítás szerint közlekedik, az óraállítás előtt 2:50-kor nem indul autóbusz.
  • 996-996A: A 2:37-kor Újpest-Központtól induló buszjárat csak a téli időszámítás szerint közlekedik, az óraállítás előtt 2:37-kor nem indul autóbusz.
  • 998: A 2:07-kor a Cinkotai autóbuszgarázstól induló járat csak a nyári időszámítás szerint közlekedik, azaz az óraállítás után 2:07-kor nem indul busz.

Változások a vonatközlekedésben is

Az óraigazítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, a menetrendet azonban emiatt nem kellett módosítani.

  • A 346-os számú, Lőkösházáról hajnali két órakor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról már a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el.
  • A 347-es számú, a Keleti pályaudvarról 23:10-kor induló, Bukarestig közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnét már a téli időszámítás szerint, 2:39-kor megy tovább.
  • A 340-es számú Beograd nemzetközi gyorsvonat Kelebiáról a téli időszámítás szerinti 3 órakor indul Budapestre.
  • A Budapest-Keleti érintésével Bécsbe közlekedő, Kijev–Bécs közvetlen hálókocsit továbbító, EC 140-es számú Hortobágy a téli időszámítás szerinti 3:46-kor indul Záhonyból.
  • Néhány nemzetközi vonatot – a Beograd nemzetközi gyorsot, a Metropol, a Kálmán Imre, a Wiener Walzer EN-vonatokat, az Ister, a Corona, a Traianus és a Hortobágy nemzetközi InterCity-ket – a külföldi vasúti hálózaton éri majd az óraigazítás.
  • A belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról 0:52-kor Szobra és a 0:43-kor Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes útvonalon.
  • A Debrecenből Nagykerekire 2:20-kor, az ugyancsak innét a Nyugatiba 2:29-kor, a Nyugatiból Szolnokra 2:38-kor, Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre 2:43-kor, Lajosmizséről a Nyugatiba 2:45-kor, Szolnokról a Keleti pályaudvarra 2:58-kor induló vonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerinti indulási időpontok alapján halad.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×