eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Simonka György orosházi jelölt a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón, Békéscsabán 2014. március 4-én.MTI Fotó: Rosta Tibor
Nyitókép: Rosta Tibor

Polt Péter elvenné a fideszes Simonka György mentelmi jogát

A legfőbb ügyészi hivatal igen hosszú számlát állított ki a kormánypárti honatyának. Két éve volt a szervezett bűnözés elleni küzdelem látókörében.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozása eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztésére tett indítványt - közölte a legfőbb ügyészi hivatal.

Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

A legfőbb ügyész hivatalának közlése szerint

Simonka György tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg,

ezért 2009 év végén elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek felhasználásával egy olyan személyi kört épít fel, melynek az volt a célja, hogy a döntéshozókat megtévesztve, egymással összehangoltan európai uniós, illetve a hazai költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatás igénybevételével

jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak.

Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, amelyek csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek.

A legfőbb ügyész hivatala szerint a

politikus meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt (felülárazott) vállalkozói díj mekkora részét - általában 45 százalékát - szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Az eddig beszerzett adatok alapján a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

Simonka György "számláját" a hivatal - megalapozott gyanú megjegyzéssel - az alábbiakban állította össze:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntette
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntette
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétsége.
Simonka György ellen 2014 óta folyt nyomozás a NAV részéről, 2016-ban került a szervezett bűnözés elleni küzdelem látókörébe.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben eddig 29 személyt (ügyvezetőket, alvállalkozókat, hozzátartozókat, bizalmi embereket, vesztegetéssel érintetteket) hallgatott ki gyanúsítottként, akik valamennyien szabadlábon védekeznek.

Amennyiben Simonka György mentelmi jogát felfüggesztik, gyanúsítottként hallgathatják ki a fideszes politikust.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×