eur:
394.37
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Az Országgyűlésben is szóba került az azbesztügy

Egy azbesztmentesítést végző szakcéggel folytathatja szerdától a volt K&H székház bontását. A kormány szerint a munka nem jelent veszélyt a környék lakosságára.

Rövid időre leállították múlt héten a XIII. kerülei Kárpát utcai – egykori KISZ-, majd – K&H székház bontását, mert elterjedt az újlipótvárosi lakók között, hogy a munkálatokkal súlyosan ártalmas azbesztpor került a levegőbe. Ennek apropóján kérdezte meg a kormány illetékesét az Országgyűlésben az LMP-s Schmuck Erzsébet, hogy hol tart az épületek azbesztmentesítése? "Tulajdonképpen miért függesztették fel az azbesztmentesítés végrehajtását, vizsgálják-e az érintett lakosság az egészségügyi állapotát? Nagyon fontos kérdés, hogy várható-e a szórtazbesztes épületek újbóli felmérése, és, hogy újraindítják-e az azbesztmentesítési programot? - sorolta a kérdéseket a politikus.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az éppen bontás alatt álló egykori KISZ-székházról szólva elmondta: a kormányhivatal tájékoztatása szerint az épület belső tereinek szórt azbeszt bevonatát tavaly már eltávolította egy arra szakosodott cég. A munkálatok közben folyamatosan ellenőrizték a levegőminőséget. A megengedett munkahelyi határértékeket nem lépték túl és a munkaterületen sem volt kimutatható azbesztrost.

Szeptemberben ugyan újabb, azbesztpalás épületrészek kerültek a felszínre, ám az államtitkár szerint ezen elemekben kötött állapotban található az azbeszt, így onnan nem valószínű, hogy a levegőbe jutna. "A kormányhivatal többszöri helyi ellenőrzéssel, legutóbb múlt pénteken megállapította, hogy kiporzás nem tapasztalható, a keletkezett hulladékokat locsolják, párásítják az esetleges kiporzás megakadályozására".

A bontás egy azbesztmentesítést végző szakcéggel várhatóan szerdától folytatódik – tette hozzá Farkas Sándor.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×