eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Halálos anyaggal van tele Lábatlan

Lábatlanon helyi sajátosság volt az azbesztcement esztergályozásánál keletkezett hulladék többcélú felhasználása.

Az apró azbesztszálak belélegzése már kis mennyiségben is súlyos betegségek kialakulásához vezet: azbesztózishoz (a tüdőszövet kiterjedt hegesedése), tüdőrákhoz, gégerákhoz, mellhártyarákhoz - olvasható a kemma.hu cikkében.

A magyar azbesztcement-gyártás egykori központjában, Nyergesújfalun 2002-ben fejeződött be az Eternitgyár üzemi épületeinek teljes körű azbesztmentesítése.

Az azbeszt által okozott halálesetek miatt nyomozást rendelt el a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kemma.hu cikkében az is olvasható, hogy Lábatlan több közterületén, illetve nagyon sok udvaron van palaforgács. Ugyanezt az anyagot családi házak sokaságának padlásán terítették el hőszigetelésként.

Egy környezetvédelmi szakember a lapnak elmondta elmondta, hogy helyi sajátosság az Eternitgyárból kiszállított gyártási maradék, a palaforgács felhasználása, mivel korábban nem volt ismert, hogy mennyire veszélyes ez az anyag. A hőszigetelésen kívül jól jött kisebb árkok feltöltésére, területek sarának eltüntetésére is.

A forgács sok helyen van a felszínen, akciókra kész azbesztszálakkal. Ezeket a területeket sürgősen rekultiválni kellene - olvasható a cikkben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×