INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

azbeszt

veszély

lábatlan

Halálos anyaggal van tele Lábatlan

Infostart

Lábatlanon helyi sajátosság volt az azbesztcement esztergályozásánál keletkezett hulladék többcélú felhasználása.

Az apró azbesztszálak belélegzése már kis mennyiségben is súlyos betegségek kialakulásához vezet: azbesztózishoz (a tüdőszövet kiterjedt hegesedése), tüdőrákhoz, gégerákhoz, mellhártyarákhoz - olvasható a kemma.hu cikkében.

A magyar azbesztcement-gyártás egykori központjában, Nyergesújfalun 2002-ben fejeződött be az Eternitgyár üzemi épületeinek teljes körű azbesztmentesítése.

Az azbeszt által okozott halálesetek miatt nyomozást rendelt el a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kemma.hu cikkében az is olvasható, hogy Lábatlan több közterületén, illetve nagyon sok udvaron van palaforgács. Ugyanezt az anyagot családi házak sokaságának padlásán terítették el hőszigetelésként.

Egy környezetvédelmi szakember a lapnak elmondta elmondta, hogy helyi sajátosság az Eternitgyárból kiszállított gyártási maradék, a palaforgács felhasználása, mivel korábban nem volt ismert, hogy mennyire veszélyes ez az anyag. A hőszigetelésen kívül jól jött kisebb árkok feltöltésére, területek sarának eltüntetésére is.

A forgács sok helyen van a felszínen, akciókra kész azbesztszálakkal. Ezeket a területeket sürgősen rekultiválni kellene - olvasható a cikkben.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018