eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pxhere

Harmincmilliárd forintnyi euróhitelt vett fel az MVM

A kölcsön hosszú lejáratú, és az Európai Beruházási Banktól kapta a Magyar Villamos Művek Zrt.

Százmillió euró, több mint 30 milliárd forint keretösszegű, hosszú lejáratú hitelszerződést kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az Európai Beruházási Bank (EIB) csütörtökön Budapesten, a forrásból a Mavir Zrt. átviteli hálózati beruházásait finanszírozza az MVM. A célzott finanszírozással az EIB

15 éves lejáratú hitelt

nyújt az MVM csoportnak a 2018-2022-es időszak beruházásaihoz.

A megvalósítandó projektek között szerepel

a magyar-szlovák átviteli hálózat bővítése,

alállomások, távvezetékek létesítése és felújítása. A beruházásokkal a növekvő hazai áramfogyasztás mellett hosszú távon is biztosítható lesz a magyarországi átviteli hálózat üzembiztos működése - mondta a megállapodás aláírása előtt Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: a fejlesztésekkel nem csak a magyar átviteli hálózat biztonsága javul, pozitív hatással lesz a közép-kelet európai regionális hálózatra és a határkeresztező kapacitásokra is.

Az elnök-vezérigazgató felidézte,

az MVM és az EIB 2010-ben, majd 2014-ben is kötött hitelszerződést az áramátviteli hálózat és a gáztárolók korszerűsítésének finanszírozására, csaknem 250 millió euró értékben.

Az új megállapodás lehetővé teszi a magyarországi és régiós energetikai infrastruktúra legfontosabb elemeinek fejlesztését és bővítését - hangsúlyozta Kóbor György.

A mostani az első olyan finanszírozási tranzakció, amely az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által garantált forrásból valósul meg a magyarországi vállalati szektorban - mondta el Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke.

Kiemelte, olyan nagyszabású projekteket támogatnak, amelyek fejlesztik a magyar, illetve az európai energetikai rendszer biztonságát, megbízhatóságát és hatékonyságát.

Az MVM tájékoztatása szerint

az MVM csoport Magyarország harmadik legnagyobb vállalatcsoportja,

működése lefedi a teljes hazai energiarendszert.

A csoport konszolidált árbevétele 2017-ben meghaladta az 1331 milliárd forintot, a termelt EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredmény elérte a 92,9 milliárd forintot. A társaságcsoport több mint 12 ezer dolgozót foglalkoztat és több mint 15 országban van jelen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×