eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma
A Római-part 2017. június 20-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Újabb népszavazási kezdeményezést hitelesítettek a Római-part ügyében

Ez egy éven belül a harmadik próbálkozás, amelyben a budapestiek véleményét kérnék ki a Római-partra tervezett gátról. A korábbiakból nem lett semmi.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ismét hitelesített a Kúria egy a Római-partra vonatkozó népszavazási kérdést. A kérdésfeltevés így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Csillaghegyi-öblözet római-parti szakaszának árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon valósuljon meg?

A hivatal szerint "mivel az Aranyhegyi-árok védműve épülhet, de attól függetlenül is, Budapest főpolgármestere és városvezetése a Kúria döntését határozott megkönnyebbüléssel fogadta."

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) augusztus 13-án hitelesítette azt a népszavazási kérdést, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Csillaghegyi öblözet római-parti szakaszának árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon valósuljon meg?". Az FVB megállapította, hogy a kérdés a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozik, nem ütközik tiltott tárgykörbe és megfelel az egyértelműség követelményének.

Az FVB döntését a Kúria előtt megtámadták, arra hivatkozva, hogy a nyomvonal kijelölését magasabb szintű jogszabályok befolyásolják, valamint, hogy a fővárosi választópolgároknak a szükséges műszaki, árvízvédelmi ismeretek hiányában kellene döntést hozniuk.

A Kúria azonban kedden hozott végzésében a hitelesítő határozatot helybenhagyta.

A Kúria megállapította, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2017-ben a Magyar Tudományos Akadémia ad hoc bizottságának szakvéleménye, az Országos Vízügyi Főigazgatóság állásfoglalása, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem összehasonlító szakértői értékelése alapján döntött úgy, hogy a Csillaghegyi öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén valósuljon meg. A kérdés szakmai jellege ezért nem lehet a hitelesítés akadálya.

A harmadik kezdeményezés

A Római-partról először 2017 októberben hitelesítettek népszavazási kérdést, akkor arra kérdeztek rá, hogy a választópolgárok egyetértenek-e a főváros döntésével, amely szerint közvetlenül a partélre építettek volna mobilgátat. Ennek hatására a főváros visszavonta ezt a határozatot.

Ezután 2018 áprilisában egy magánszemély nyújtott be kérdést (Akarja-e, hogy a Duna budapesti, római-parti szakaszán a parti sávban mobil árvízvédelmi gát épüljön?), de ez a kezdeményezés elhalt.

A mostani kezdeményezés a harmadik a mobilgátas ügy történetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×