INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

tankönyv

iskola

oktatás

Harmadik osztályosok tankönyvei a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában 2018. augusztus 16-án. Ezen a napon az iskolánál tartott sajtótájékoztatón közölte Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára, hogy a 2018-19-es tanévre rendelt tankönyvek 62 százalékát már kiszállították az iskolákba, ez 7,5 millió kötetet jelent. Augusztus végéig a megrendelt 12,5 millió tankönyv mindegyike megérkezik az intézményekbe.

Változik a tankönyvcentrikus oktatás - ezt reméli a szakma

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Kezdeményezi a teljes tankövellátás ingyenessé tételét a szaktárca. A Nemzeti Pedagógus Kar szerint kisebb hangsúlyt kéne fektetni az oktatásban a tankönyvekre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára az M1-en emlékeztetett arra, hogy a kormány folyamatosan bővíti a kedvezményezettek körét, jelenleg az 1-9. osztályban mindenki, a többi évfolyamon pedig minden rászoruló diák ingyen tankönyvekhez jut.

Maruzsa Zoltán hozzátette, a 2013-ban született tankönyvtörvény alapjaiban átrendezte a piacot és a korábbi, pusztán rászorultsági alapon történő ingyen könyveket biztosító rendszer helyett a kormány díjmentesen biztosítja több mint egymillió gyermek tankönyvét.

A kedvezményben nem részesülő rászoruló diákok - a hátrányos helyzetűek, a nagycsaládban élők - az iskolákban igényelhetnek díjmentes tankönyvcsomagot.

A tankönyvek több mint 62 százalékát már kiszállították az iskolákba, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár azt ígéri, hogy időben megérkezik minden intézménybe az igényelt csomag. Összesen 12 millió tankönyvet rendeltek az iskolák a következő tanévre, ezekből már 7 és fél milliót kiszállítottak, pótrendelésre augusztus 21-től van lehetőség, amit pótszállítás keretében szeptember közepéig megkapnak az iskolák.

A helyettes államtitkár hozzátette, a választható könyvek több mint fele állami fejlesztésű, és a cél az, hogy ezek váltsák ki a magánkiadók könyveit.

"A tavalyi évben több mint 100 magánkiadvány járt le, ezeknek egy része olyan, ahol egyébként is túlkínálat van, így nem okoz hiányt érdemben, hiszen adott kerettantervhez más tankönyvek kiváltják őket. Van olyan, ahol ezzel párhuzamosan történik állami fejlesztés, és olyanra is van példa, amikor

az állami feladatellátás jegyében egyes kiadványnak a kiadói jogait veszi meg, bár annak idején magánfejlesztésként jött létre, de mivel népszerű, ezért állami tulajdonba került"

- jegyezte meg a köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, hogy a könyvek mellett segédletként minden pedagógus azt használ, amit jónak lát. Ezzel gyakran élnek is az oktatók – erről már Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt.

A Pedagógus Kar elnöke szerint a tanárok használhatnak a céljaik eléréséhez másik tankönyvet, vagy önmaga által szerkesztett segédanyagot, de ha ez pénzbe kerül a diákoknak, családoknak, azt előre egyeztetni kell.

Horváth Péter úgy fogalmazott, reményei szerint már az új Nemzeti Alaptantervben is az a szándék fogalmazódik meg, hogy

az erős tankönyvcentrikusság a jövőben ki fog kopni.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke hangsúlyozta, hogy nem is lehet minden gyermeknek ugyanazt megtanítani, az lenne a fontos, hogy az összes tanár a saját csoportjára szabhassa, miként adja le a tananyagot.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Lehet, hogy a jövőben nem lesznek tankönyvek?
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018