eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Már a Költségvetési Tanács előtt van a 2019-es büdzsé - a nap hírei

Kész eladni 10 millió euróért a magyar államnak Munkácsy Mihály Golgota című festményét a kép tulajdonosa. Nagy többségben női minisztereket nevezett ki az új spanyol kormányfő.

Már a Költségvetési Tanács előtt van a 2019-es büdzsé - közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca közleménye hangsúlyozza: a kormány céljai változatlanok: a családok, a gazdaság, a foglalkoztatás és a biztonság megerősítése. A jövő évi költségvetés alacsony hiánnyal számol 4 százalék feletti növekedés mellett. A pénzügyminisztérium szerint a magyar gazdaság kilátásai jók, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ezért a kormány 50 százalékkal megemelt tartalékkal tervez.

Jelentős értékű erőművi beruházást valósít meg Magyarországon Kína, és bővülhet a légi összeköttetés a két állam között - közölte az ázsiai országban tett látogatásán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: egy most kötött megállapodás értelmében a Zhejiang Kaishan Compressor épít 40 megawatt teljesítményű geotermikus erőművet a Pest megyei Turán. A világ 3. legnagyobb gyártója emellett Budapesten hozza létre geotermikus üzletági központját

Befejezte az utolsó szerelvény felújítását is a 3-as metró vonalára az orosz Metrowagonmash. Az utolsó vonat várhatóan jövő kedden (06.12.) áll forgalomba - mondta a főpolgármester. Tarlós István hangsúlyozta azt is, hogy folyamatban vannak a kötbértárgyalások. A BKV a városvezetés támogatásával egyetlen fillérről sem akar lemondani. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója közölte: az orosz fél ajánlata megközelíti az 1 milliárd forintot, ezt azonban egyelőre nem fogadták el.

Kész eladni 10 millió euróért, vagyis mintegy 3,2 milliárd forintért a magyar államnak Munkácsy Mihály Golgota című festményét a kép tulajdonosa. Pákh Imre ezt az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban erősítette meg. A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely, a miniszterelnökség vezetője azt mondta: ezt az összeget kész megadni a festményért a magyar kormány. A magyar származású amerikai műgyűjtő néhány éve kezdett tárgyalni a kormánnyal az eladásról, de a vételárban nem tudtak megegyezni, ezért az állam a képet védetté nyilvánította.

Nem adja vissza képviselői mandátumát Dúró Dóra, pártja felszólítása ellenére. A Jobbik parlamenti képviselője közösségi oldalán azt írta: kizárólag akkor szolgáltatja vissza a mandátumot, ha azt Toroczkai László ásotthalmi polgármester vagy olyan politikus kapja, aki a tisztújító kongresszuson a győztes és a jelenlegi vezetés ellen szavazott. A Jobbik frakciója egy héttel ezelőtt döntött arról, hogy kizárja soraiból Dúró Dórát a vele szemben kialakult bizalmi válság miatt, és elvárta, hogy a jobbikosok külön esküjének értelmében adja vissza mandátumát.

Többségbe kerültek a nők az új spanyol kormányban. Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök kabinetjében 17 minisztériumból 11-et nők vezetnek, köztük az összes gazdasági tárcát. A miniszterelnök a kormányzati névsor bejelentésekor azt mondta: az új kormány elkötelezett az egyenlőség mellett. Spanyolországnak még sosem volt olyan kormánya, amelyben ilyen nagy arányban kaptak nők miniszteri tisztséget.

Az olasz parlament alsóháza, a képviselőház bizalmat szavazott a populista Öt Csillag Mozgalom és az euroszkeptikus Liga szövetségével létrejött, Giuseppe Conte vezette új kormánynak. Korábban a felsőház, a szenátus is megszavazta az új kormányt. Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom vezetője közölte: az új kabinettel Olaszországban megkezdődött a harmadik köztársaság.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×