eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A miniszterelnök szerint az értékek és a kultúrák küzdelme lesz a 2019-es európai parlamenti választás - a nap hírei

Átalakítást sürget az Európai Unió döntéshozatali szerkezetében a német kancellár. Újra akarja tárgyalni az európai migrációs dossziét az új olasz kormány.

A miniszterelnök szerint az értékek és a kultúrák küzdelme lesz a 2019-es európai parlamenti választás. Orbán Viktor a 17. kötcsei találkozón beszélt erről. A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a hagyományosan zárt körben megrendezett kötetlen eszmecserén Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előtt álló lehetőségek óriásiak, de komoly veszélyek is leselkednek az országra. Mint mondta: ezek közül a migráció van az első helyen, de itt sikerrel állja a sarat Magyarország. A kormányfő szólt arról is, hogy az osztrák és az olasz választások megmutatták: ma nyugaton a bevándorláspárti erők vannak az egyik oldalon, a bevándorlást ellenző és a keresztény kultúra elsőbbségét képviselő erők pedig a másikon.

Az alaptörvény-módosításról és a "Stop Soros" törvényjavaslatról tárgyal kedden az Országgyűlés. A képviselők hétfőn megemlékeznek a trianoni békediktátum aláírásának napjáról, amely 2010 óta a nemzeti összetartozás napja. Az új Országgyűlés megalakulása óta először hangzanak el interpellációk, azonnali kérdések, valamint kérdések. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádióban kiemelte: Magyarországot meg kell védeni az illegális migrációtól, ezért van szükség alkotmánymódosításra. Gulyás Gergely szerint az illegális migráció szervezésének büntetendővé nyilvánítása megfosztja eszközeiktől az embercsempészeket.

Köszönet illeti a mintegy 170 ezer magyar pedagógust, akik napról napra a diákokkal foglalkoznak, és segítenek abban, hogy Magyarország a jövőben sikeresebb, boldogabb legyen - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a pedagógusnapon elmondta: a kormány biztosítja őket arról, hogy munkájukat támogatni, anyagi és erkölcsi megbecsültségüket pedig növelni fogja az elkövetkezendő években.

Az LMP olyan életpályamodellt szeretne a pedagógusoknak, amelyben elérhető, hogy karrierjük végén legalább annyit keressenek, mint a kormány államtitkárai. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője a pedagógusnapon úgy vélte: hiába vezettek be életpályamodellt a pedagógusoknak, a megadott béremelés mértéke nem elégséges. A Párbeszéd szóvivője azonnali béremelést sürget az oktatásban dolgozók számára. Barabás Richárd hangsúlyozta: a 21. századi oktatás legfontosabb feltétele a tanárok munkájának megkönnyítése.

Átalakítást sürget az Európai Unió döntéshozatali szerkezetében a német kancellár. Angela Merkel szerint a közös külpolitika hatékonyságának növelésére az ENSZ Biztonsági Tanácsának mintájára fel kellene állítani az unió biztonsági tanácsát, az Európai Bizottság létszámát pedig csökkenteni kellene. Emellett a német politikus egy lapinterjúban úgy vélte: az európai parlamenti választásokon be kellene vezetni a transznacionális választási lista intézményét.

Újra akarja tárgyalni az európai migrációs dossziét az új olasz kormány - mondta a belügyminiszter. Matteo Salvini a szicíliai Pozzallóban működő regisztrációs központban arról beszélt: Szicília nem válhat Európa menekülttáborává, európai válasz kell a migrációs helyzet megoldására. A belügyi tárca vezetője arról is beszélt, hogy több kiutasítási központ kell az illegális bevándorlók eltávolítására.

A brit belügyminiszter szerint kétezer fővel bővül a terrorizmusellenes elhárító és hírszerző szolgálatok létszáma. Sajid Javid hétfőn ismerteti a londoni alsóházban a konzervatív párti brit kormány új, átfogó terrorellenes stratégiáját. Sajid Javid a BBC televízióban elmondta, hogy a stratégia része az is, hogy a belső elhárítás az eddigieknél sokkal több információt oszt meg más szervezetekkel, a többi között a helyi, kisebb közösségek rendőrségeivel és egyes esetekben az önkormányzatokkal is.

Észak-Korea nukleáris leszereléséig nem enyhülnek az ország ellen bevezetett nemzetközi büntetőintézkedések - tette világossá Szingapúrban az amerikai védelmi miniszter, mielőtt tárgyalásokat kezdett dél-koreai és japán kollégájával. James Mattis kiemelte, hogy a térségbeli államoknak az Észak-Koreával szembeni összes ENSZ-szankciónak érvényt kell szerezniük.

Visszatért a Földre a Szojuz űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról három űrhajóssal a fedélzetén. Az orosz, amerikai és japán asztronauta 168 napos jelenlegi küldetése ezzel befejeződött. Az űrhajósok hozták magukkal a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének labdáját. A játékszert innen viszik Moszkvába. Jövő szerdán újabb három űrhajós indul az űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból.

Bozóttűz miatt 2 ezer embert menekítették ki Los Angeles környékén a hatóságok. A nagyváros központjától délkeletre csaknem 1 négyzetkilométernyi területen égették fel a növényzetet a lángok. Senki sem sérült meg és az épületekben sem keletkeztek károk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×