eur:
393.98
usd:
369.55
bux:
65802.84
2024. április 23. kedd Béla

A kormányfő szerint még a gazdasági év első felében elkészül a jövő évi költségvetés - a nap hírei

Tömegszerencsétlenség okozása miatt 6 gyanúsított ellen emelt vádat a tavalyi busztragédia ügyében a veronai államügyész. Újabb iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban.

A kormányfő szerint a korábbi gyakorlatnak megfelelően még a gazdasági év első felében elkészül a jövő évi költségvetés, amely 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel számol. Orbán Viktor rádióinterjújában megismételte: 2019-ben a nyugdíjemelésen túl nyugdíjprémiumra is van lehetőség a gazdasági bővülésnek köszönhetően. Hozzátette: folytatódnak az adócsökkentések, a hatéves bérmegállapodás értelmében jövőre 2 százalékponttal csökkennek a munkavállalók terhei. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen.

Az Országgyűlés elnöke szerint a tudásalapú társadalomban nem csak a digitális ismeretnek van helye, de szerepe és becsülete van az értékteremtő szakmunkának is. Kövér László az országos szakmai tanulmányi verseny győzteseinek köszöntésekor úgy vélte, hogy a jó szakmunka, szaktudás felértékelődik a gazdaságban.

Türelmi időt kér a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a hatóságoktól az új adatvédelmi szabályok, a GDPR alkalmazásának ellenőrzésében. Csoltó Gábor, a BKIK június elsejétől hivatalba lépő elnöke az InfoRádiónak azt mondta: annak ellenére, hogy 2 éve ismert a bevezetési határidő, felkészületlen a vállalkozások nagy része, mert nem volt megfelelő a tájékoztatás és segítséget sem kaptak a cégek.

Megszüntetné az osztatlan közös tulajdoni formát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mert úgy véli: így nem lehet hatékonyan megművelni a földterületeket. Győrffy Balázs elnök az InfoRádiónak elmondta: az ágazat számára a földek elaprózottsága hatalmas versenyhátrányt jelent.

A Műjégpálya hűtőberendezéseinek felhasználásával valósítaná meg a Városligeti épületek klimatizálását a Főtáv. A szolgáltató közölte, hogy a hűtési rendszer továbbfejlesztésével meg lehetne oldani a Liget Budapest projekt új középületeinek, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház, a Magyar Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum légkondicionálását. A javaslatot a szolgáltató benyújtotta a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére.

Tömegszerencsétlenség okozása miatt 6 gyanúsított ellen emelt vádat a tavalyi busztragédia ügyében a veronai államügyész - írja a Magyar Idők. A magyar buszvezető mellett az A4-es autósztráda 2 üzemeltető mérnöke, valamint az átadás előtti tesztelők közül 3 mérnök is a vádlottak között van. A tavaly január 20-án történt busztragédiában a helyszínen 17, többségében 14 és 18 év közötti diák vesztette életét, egy súlyos égési sérült a budapesti Honvédkórházban hunyt el.

A NATO főtitkára szerint el kell számoltatni a maláj utasszállító lelövésének felelőseit. Jens Stoltenberg arra reagált, hogy Hollandia és Ausztrália a nemzetközi szakértőcsoport szakvéleménye alapján bejelentette: Oroszországot tartja felelősnek a 2014-es tragédiáért. Moszkva tagadja, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

Újabb iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban. A középnyugati Indiana állam egyik általános iskolájában az egyik diák nyitott tüzet. Egy tanár és egy tanuló sebesült meg, őket kórházban ápolják, állapotuk nem életveszélyes.

Brazíliában engedélyezte az elnök a hadsereg bevetését az úttorlaszok felszámolására, ha a sztrájkoló kamionsofőrök nem vetnek véget akciójuknak. A dízeláremelés miatt a hét elején indított országos tiltakozás miatt Brazília több gazdasági ágazata bénult meg az üzemanyaghiány miatt.

Svédországban kilátásba helyezte az irodalmi Nobel-díj jövő évi átadásának elhalasztását is a Nobel-alapítvány igazgatója. Lars Heikensten közölte: a grémium úgy döntött, hogy akkor ítéli oda az elismerést, amikor helyreáll a Svéd Akadémiába vetett bizalom. Az akadémia május 4-én jelentette be, hogy az idén nem dönt az irodalmi Nobel-díj nyerteséről.

Az Egyesült Államokban nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt letartóztatták és vád alá helyezték Harvey Weinsteint. A producert a bíróság egymillió dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×