eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az ünnepélyes eskütétele után az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 10-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Orbán Viktor 12 éves tervet készít

A kormányom a szabad magyarok és a szuverén magyar állam kormánya lesz - mondta a parlamentben a miniszterelnök eskütétele után. Orbán Viktor szerint a magyar ügy ma nyert ügy, minden együtt van, amit a nagy tervek megkövetelnek.

"Első szavam a köszöneté, köszönöm mindenkinek aki résztvett a választáson, bármely jelöltre is szavazott. Azoknak is köszönöm, aki bennünket a keresztény erőket, polgári erőket választottak. Akik engem személy szerint támogattak, azoknak is köszönöm. A feléjük fennálló különleges kötelsségemet tejesíteni fogom, és a nemzet minden polgárát szolgálnom kell" - kezdte beszédét a parlamentben tett eskütétel után Orbán Viktor.

Megismételte, amit hétfőn a Sándor-palotában is mondott, hogy kormánya a három harmadot szolgálja majd.

"A köztársasági elnök felkérését elfogadtam. Negyedik alkalommal tehettem le az esküme. A nyolcadik parlamenti ciklusomat kezdem, 28 éve szolgálom a hazámat parlamaneti képviselőként. Tekintsenek rám úgy miniszterelnökként, mint aki egy önök közül" - mondta.

Hangsúlyozta: a haza nem lehet ellenzékben, mert a pártok fölött áll.

"A vitát, a küzdelmet a politika természetes részének tekintem. Ha beverünk egy szöget a falba és nincs ellentartás, akkor mit is akaszthatnánk a szögre. Hiába szeretnénk mindannyian jámbor, békés megegyezéseket, ez a politika világában alig adódik számunkra. Azt ígérhetem és ígérem is, hogy

minél többször érezzük ebben a házban, hogy angyal szállt el felettünk.

Amikor a párharc nem kerülhető el, a lovagiasság szabályai szerint fogok vívni. A kormánypártiaknak arra teszek ígéretet, hogy a vitában senkinek sem maradunk adósai. Olyan lesz a fogadj Isten, mint az adjon Isten. Idéztem már, hogy a politika veszélyesebb, mint a háború, mert ott csak egyszer ölik meg az embert. Ez igen optimista gondolat, mert azzal kecsegtet, hogy aki politikával foglalkozik feltámadhat. Megtanultam, a győzelem sohasem végleges. Csak az számít, készen állsz-e a küzdelem folytatására."

Jelezte, hogy a ciklus végére eléri az egyensúlyt a kormányzati és az ellenzékben töltött évek között, és akkor még mindig csak döntetlenre áll majd.

Sportemberek vagyunk, nem érjük be a döntetlennel

- tette hozzá.

Kiemelte, hogy derülátón, bizakodóan, és tettre készen áll a képviselők előtt.

"Az elvégzett muka kellő önbizalmat adhat. Ha hibajegyzékkel is, azt kívánjuk Magyarországnak soha rosszabb nyolc éve ne legyen" - közölte, és megjegyezte, ezt a választópolgárok is így gondolhatják, hiszen a Fideszre többen szavaztak, mint a parlamentbe jutott többi pártra együtt.

Elmondta, hogy választóvonalat kell húzni az önbizalom és önelégültség közé. A múltból nem lehet megélni. Ahogy István király intelme is szól: semmi sem emel fel, csak az alázat, semmi sem taszít le, csak a gőg és a gyülőltség - tette hozzá. Orbán Viktor szerint a sikerek mögött mindig ott van a jóisten kegye. "Mély meggyőződésünk, hogy egyedül Istené a dicsőség."

Ha így felkészítettük magunkat, és irányba állítottuk gondolatainkat,

a következő négy évben nagy dolgokra fogunk válllakozni

- fogalmazott.

"A veteményes nem maradhat gyomlálatlanul, a napi munkát üzemszerűen el fogjuk végezni. De ennél jóval többre vágyunk, nagy fákba vágjuk akarjuk vágni a fejszénket. Egy veréb lehet jobb, mint egy túzok, de mi nagyvadakra akarunk menni" - emelte ki.

Orbán Viktor jelezte: biztosat csak a következő négy évre mondhat, mert felhatalmazása addig terjed, de sohasem négy évben gondolkodik, mégha az ellenzék sokszor kritizálja is ezért.

"Volt, hogy orra buktunk, mégis meggyőződésem, hogy most van lehetőségünk nagy dolgokba belefogni. Régen álltak úgy a csillagok hazánk felett, mint most. Minden együtt van, amit a nagy tervek megkövetelnek. Van bátorság, nemzetközi tekintély, emelkedő pályára állított ország és önbizalom. Nem csak visszatért az életerő, jól ismert dolog történik velünk, alkotóerők törnek felszínre. Abban hisznek a magyarok, hogy a holnap jobb lehet. Úgy vélik, nemcsak jobb lehet, hanem jobb is lesz. Azt akarják, hogy az előttünk álló jövő lehetőségeihez mérten álló kormányuk legyen. A kormányban legyen annyi optimimzus, mint a választrópolgárokban. Mindenhol építkezést látunk az országban, mindenkinek van valami terve" - fejtette ki.

A kormányfő úgy érzi, amikor nagy célokat tűznek ki, azonos hullámhosszon vannek az emberekkel. Ez bátorítja, hogy a terveket 10 éves kitekintéssel készítsék el, sőt

inkább 12 éves távban kell gondolkodni,

hiszen az EU következő költségvetése 2030-ig tart majd.

"A politikában az idő a legfontosabb. Az oszág kormányzásához jártasság kell és magabiztosság. Ha ez párosul az újító bátroságával, és megkapjuk az éleslátás kegyelmét, már nyert ügyünk van. Én mindig is egységes korszaknak láttam a 2010-2030 közötti 20 évet. A józan ész is erre terel minket. Nem érdemes úgy kiásni az alapokat, hogy nincs a kezünkben a kész ház alaprajza. Én

elérhetőnek tartom, hogy Magyarország 2030-ra az EU első öt országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni és dolgozni"

- emelte ki, hozzátéve, cél, hogy az orszég az új típusú versenyképességi rangsorokban az öt legjobb EU-s állam között legyen.

"Aligha van szebb, biztonságosabb, ősibb és védettebb hely, mint a mi Kárpát-medencénk és benne Magyarország. Akinek jó szeme van a történelemhez, megláthatja benne az esélyt. Háromszori kétharmaddal a hátunk mögött nekünk a lehetetlenre kell vállalkoznunk, mert a lehetségeset bárki meg tudja csinálni" - mondta Orbán Viktor.

A célok között sorolta, hogy

  • gyorsforgalmi utak kötik majd össze Budapestet a megyei jogú városokkal. A gyorsforgalmi utakra 30 perc alatt az ország bármely pontjáról el lehet jutni.
  • A magasabb bért fizető befektetéseket kell Magyarországra hozni.
  • A hazai tulajdonú vállalkozások részesedését a magyar exportból 50 százaléka emelné.
  • Ésszerűsíteni kívánja az egészségügyet.
  • Felépíteni az új magyar honvédséget, mert az a nemzet, amely nem tudja garantálni saját védemét, az felelőtlen és történelmi távlatokban hibát követ el.
  • Közép-Európát gazdaságilag is megépíteni. "Fővárosainkat vasúton, légi úton is összekapcsoljuk. Lengyelországgal megvetjük egy gazdadági térség alapjait."
  • Visszaadni Budapest régi nagyságát és fényét.

A kormányfő kiemelte, hogy a 2008-as válság korszakhatár volt, az új világrend ekkor bukkant felszínre.

"Az volt a feladatom, hogy megértessem mindenkivel, hogy új korszakba léptünk. Új dolgokra kell vállalkozunk. Ez igaz volt mindenkire, egész Magyarországra, meg kellett újulniuk. Sikerült meggyőzni a magyarokat, hogy képesek vagyunk rá. Együtt, és külön is. A 2010-es válságkezelés célja az volt, hogy új adórendszert vezessünk be, új családtámogatásokat, új alkotmányt és új munkamorált" - mondta.

Orbán Viktor szerint ha egy nép, új utakra lép, nem spórolhatja meg a szellemi természetű vitákat.

"A kényelmesek, léhák és restek támadják az újítókat. Minél sikeresebbek vagyunk mi, annál dühödtebbek a kritikusaink. Ezeket a vitákat a jövőben sem lehet elkerülni. Valaki ezt akadálynak látja. Titokban nem lehet megújítani egy nemzetet.

A liberális demokrácia korszaka végetért. Alkalmatlan lett arra, hogy megvédje az ember méltóságát.

Alkatlamatlan arra, hogy megadja a szabadságot, már nem tudja fenntartani a keresztény kultúrát sem. Vannak, akik még abban hisznek, hogy megjavítjhatják, de a világ romlott el. A zátonyra futott liberális demokrácia helyett felépítettük a 21. századi kereszténydemokráciát. Megvédi a férfi és nő egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, megvédi a keresztény kultúránkat. Mi kerszténydemokraták vagyunk" - fejtette ki.

Azt mondta, a kormánynak az is kötelessége, hogy felhívja a figyelmet, hogy új fogyasztási minták, új generációk, és új dinamikák jelentek meg.

A kormány dolga, hogy felkészítse Magyarországot az új technológiai korszakra.

"Ma 800 ezerrel többen dolgozunk mint 8 éve. A magas államadósság életveszélyes. A nemzeti vállakozásokra kritikus infrastruktúra döntő tényező lesz. A tudás valóban hatalom lesz. Megtettük az első lépéseket, hogy olyan fiatatalokat neveljünk, akik a jég hátán is megélnek."

Felhívta a figyelmet a stabilitás fontosságára.

"Azt is észben kell tartanunk, hogy egy több mint 1000 éves ország vagyunk. Vannak örök dolgok, a nemzet mérete, helye és szelleme. Ha el akarjuk dönteni, hogy mit akrnak a magyarok a világban, tisztában kell lenni a méretünkkel. A helyzet ma úgy áll, hogy 0,2 tizedét adják a magyarok a világ népességének. A magyarok fenn- és megmaradása nem automatikus. A magyar politikának abból kell kiindulnia, hogy el lehet tűnni, és a világot el lehet gondolni a homo sapiens magyar változata nélkül is. Voltak akik ezt is gondolták, de nem ők állnak itt, hanem mi. A megmaradás életerő kérdése.

A magyar államnak stabilnak, erősnek, és akcióképesnek kell lennie.

Egyedi fajta vagyunk, van egy nyelv, amit csak mi beszélünk. Van egy világ, amit csak mi látunk. Nélkülünk a civilizáció egy nyelvvel és világábrázolással szegényebb lenne. Ez tartást kell, hogy adjon. Mögöttünk komoly teljesítmény áll. Ezzel hozzájárultunk az emberiség összeteljesítményéhez. a magyarok többet adfak a világnak, mint amit kaptak tőle. Teljesítményünk feljogosít minket a történelmünk folytatására."

Úgy fogalmazott, Európa leggyorsabban fejlődő területévé tudnánk építeni a Kárpát-medencét.

"Az elmúlt években számos bizonyságát adtuk, hogy nem kell félni a magyaroktól, és jól jár aki, aki együttműködik velünk. 1100 éve ott él a magyarság, ahol kijelölték a helyét államalapítóink. Magyarországnak geopolitikai elveket kell előnyben részesítenie. Magyarország tagja marad a nyugati szövetségi rendszernek. Ez nem változtatja meg a földrajzi meghatározottságot. Keleten a szláv katonanépek világa, délre muszlim embertömegek találhatók. Így kell számolnunk a jövőben. A magyar politika nem társulhat azokhoz, akik más népeket kioktatnak. Nekünk ezt a viszonyrendszert kell leképeznünk a magyar politikában" - emelte ki.

Orbán Viktor azt mondta, a kormány a szabad magyarok és a szuverén magyar állam kormánya lesz. Úgy fogalmazott, "egy olyan ország önbizalmával és méltóságával kell élnünk, amely tudja, hogy a magyarok többet adtak a világnak, mint amit kaptak tőle".

Beszélt a migrációról is.

"Mi erős Európát, békét, és kölcsönösen előnyös megállapodásokat szeretnénk. Szükségünk van az unióra, is nekik is szükségük van ránk. Azt fogjuk képviselni, hog az uniónak szabad nemzetek szövetségeként kell működnie.

Az EU-nak vissza kell térnie a realitás talajára"

- emelte ki, jelezve, hogy az EU-nak a migrációról való gondolkodást kellene megváltoztatnia.

"Azt gondolják, hogy igazságtalan, hogy az ember nem ott születik, ahol élni szeretne. Brüsszelben ma fizetett aktivisták dolgoznak azért, hogy a migrációt alapvető emberi joggá minősítsék. Ezért akarják elvenni a jogot, hogy eldönthessük, kit fogadunk be és kit nem. A migráció elvezet a nemzetek és államok felbomlásához. A nemzeti kultúrák feloldódnak, és egy nyílt társadalom marad. Létrejöhet az egyetlen egységes európai kormány. Ez a sors vár azokra, akik nem védekeznek a migráció ellen. Ez az igazi mesterterv. Kormányom ennek a tervnek, és a közbenső lépéseknek is ellenzője, elszánt ellenfele lesz. A multikulturalizmus volt az első lépcsőfok. A korrektség volt a második. A harmadik a kötelező betelepítési kvóta lenne.

Ellenezni fogjuk a kötelező kvótát. Harcolni fogunk a határok megvédéséért."

Közölte, hogy negyedszer tett esküt, és az egyben ígéret, fogadalom és felajánlás. A legfőbb hatalom a lelkiismeretünkön keresztül büntet meg minket, ha megszegjük. A saját lelkiismeretemre hivatkozva megerősítem, hogy a magyar emebreknek, a keresztény értékeknek a szolgálata fog vezérelni - zárta beszédét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×