eur:
393.59
usd:
363.12
bux:
71166.01
2024. július 8. hétfő Ellák
A képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésének kezdetén 2018. május 8-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Az Országgyűlés alakuló ülése - percről percre

Letették esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben. A törvényhozás alakuló ülésén az államfő negyedszer kérte fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét. A következő ülés csütörtökön lesz.

2018.05.08. 15:16

Csütörtökön választhatják ismét kormányfőnek Orbán Viktort

Csütörtökön választhatja újból miniszterelnökké Orbán Viktort az Országgyűlés.

2018.05.08. 14:31

Elfogadták a bizottsági struktúrát a parlamentben

Az előző ciklussal azonos bizottsági struktúrában folytatja munkáját a parlament, a keddi alakuló ülésen megválasztották a testületek elnökét, alelnökeit és tagjait is.

2018.05.08. 13:35

Kövér László az Országgyűlés elnöke

Kövér Lászlót választották meg az Országgyűlés elnökének.

2018.05.08. 12:49

Összeférhetetlenség

Összeférhetetlenséget Fülöp Erik (Jobbik, Tiszavasvári polgármestere), Gémesi György (LMP, Gödöllő polgármestere), Hajdu László (DK, a XV. kerület polgármestere), Janiczak Dávid (Jobbik, Ózd polgármestere), Karácsony Gergely (Párbeszéd, a XIV. kerület polgármestere), továbbá Simani Silva örmény nemzetiségi szószóló jelentett, ők az összeférhetetlenség megszüntetéséig nem gyakorolhatják megbízatásukból eredő jogaikat és javadalmazásra sem jogosultak.

2018.05.08. 12:36

Hét frakció alakult

Összesen hét frakció megalakulását jelentették be: a a Fidesz 117 fős frakcióját Kocsis Máté, a Jobbik 26 fős képviselőcsoportját Gyöngyösi Márton, a KDNP 16 fős frakcióját Harrach Péter, az MSZP 15 fős frakcióját Tóth Bertalan, a Demokratikus Koalíció 9 fős képviselőcsoportját Gyurcsány Ferenc, az LMP 9 fős frakcióját Szél Bernadett, a Párbeszéd 5 fős frakcióját pedig Szabó Tímea vezeti.

A Ház titkos szavazást kezdett Kövér László újbóli házelnökké választásáról, ezután nyílt voksoláson döntenek az alelnökökről és a jegyzőkről.

Nemsokára a megválasztott házelnök is köszöntheti az új Országgyűlést, majd a házbizottság első ülése után a nemrég esküt tett képviselők a parlamenti bizottságok létrehozásáról szavazhatnak. Az alakuló ülés várhatóan kora délután ér véget.

2018.05.08. 12:30

Elfogadták a beszámolókat

Elfogadta az NVB és az NVI elnökének beszámolóját a kormánypárti többség. Az ellenzék nemmel voksolt.

2018.05.08. 12:07

Kiszorítják a demonstrálókat

A rendőrök elkezdték kiszorítani a tüntetőket a Kossuth téri mélygarázs kijáratától.

2018.05.08. 12:06

Áder javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktort válassza meg kormányfőnek

Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll - jelentette ki Áder János az új parlament alakuló ülésén. A köztársasági elnök szerint érdemes foglalkozni a választási időszak tanulságaival.

2018.05.08. 11:28

Áder: az új Országgyűlés és a kormány legitimációja vitán felül áll

Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll - jelentette ki Áder János köztársasági elnök kedden az új parlament alakuló ülésén.

Április 8-án, a választási eredmények megismerése előtt - látva a magas részvételt - a most ellenzéki szerepre készülő pártok vezetői is ekként nyilatkoztak. Szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a magas részvétel erős legitimitást ad a következő Országgyűlésnek és kormánynak - hívta fel a figyelmet az államfő. Azt is hangsúlyozta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez a demokrácia alapszabálya.

2018.05.08. 11:21

Hadházy nem tett esküt

Egyedül Hadházy Ákos, az LMP képviselője nem tett esküt. Vele a házszabály alapján kell eljárni - mondta Turi-Kovács Béla.

2018.05.08. 11:20

Eskütétel

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új parlament.

2018.05.08. 11:17

Megérkeztek a DK-sok

Lezárult a mandátumvizsgálat, Dúró Dóra és Ungár Péter sorolta fel a képviselők névsorát.

Megérkeztek a DK képviselői is az ülésterembe.

2018.05.08. 10:55

Mandátumvizsgálat

Jelenleg a képviselők mandátumvizsgálata zajlik, amit a 199 megválasztott képviselő eskütétele követ.

2018.05.08. 10:33

Változtatást kér az NVI elnöke

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is beszámol az országgyűlési választásról. Javasolta a választási időszak meghosszabbítását, a levélszavazás szabályainak pontosítását, a névjegyzékkel, az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályok változtatását.

Az NVI vezetője úgy értékelt: az április országgyűlési képviselőválasztáson "az állami feladatok végrehajtása törvényesen, Magyarország alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően történt".

2018.05.08. 10:28

Tüntetők a Kossuth téren

Elkezdődött a Civil Ellenzéki Kerekasztal demonstrációja az Alkotmány utcánál, majd a rendőrsorfal szétnyílt, és beengedték a több száz tüntetőt a Kossuth térre - jelenti helyszíni tudósítónk. Jelenleg az Országház főlépcsőjénél néznek farkasszemet a rendőrökkel.

2018.05.08. 10:25

Beszámoló

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke tart beszámolót a választásról. Rámutatott, hogy a választást eredményesen és törvényesen bonyolították le, és bár a bizottságnak nincs joga, hogy törvénymódosítást kezdeményezzen, írásban az Országgyűlésnek leadott jelentésében több módosítást is szorgalmazott a választások tapasztalatai alapján, például az átjelentkezők sorban állásának megelőzésére, amely már nem először okozott kellemetlenséget.

2018.05.08. 10:22

A korelnök az ellenzéket kéri

Turi-Kovács Béla, a Fidesz politikusa a korelnök, ő vezeti az alakuló ülést. Azt kéri az ellenzéktől, hogy legyenek partnerek, és méltó legyen az alakuló ülés. Megérti az ellenzék csalódottságát, de azt nem, hogy külföldi hatalmakhoz fordulnak petíciókkal.

A megválasztott képviselők elfogadták az alakuló ülés napirendjét.

2018.05.08. 10:17

Az államfő megnyitotta az ülést

Áder János köztársasági elnök megnyitotta az alakuló ülést. A képviselők közösen elénekelték a Himnuszt.

2018.05.08. 09:51

A parlament összetétele

A 199 fős parlamentben

  • a Fidesz-KDNP 133,
  • a Jobbik 26,
  • az MSZP-Párbeszéd 20,
  • a Demokratikus Koalíció 9,
  • az LMP 8,
  • az Együtt 1 mandátumot szerzett,
  • további 1 képviselő függetlenként dolgozik és
  • ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.
2018.05.08. 09:48

Rendőri intézkedés a Kossuth téren

Több embert kikísért a rendőrség kedd reggel a fővárosi Kossuth Lajos térről, az Országház előtti területről - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a honlapján.

2018.05.08. 09:39

A Magyar Köztársaság kövénél tettek esküt az MSZP-Párbeszéd képviselői

A Magyar Köztársaság kövénél tettek esküt az MSZP és a Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselői a parlament alakuló ülése előtt Budapesten.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a XIII. kerületi Carl Lutz rakpart feletti sétányon, egy hotel és lakóházak között felállított emlékműnél azt mondta, küzdeni mennek a parlamentbe, valamint hogy mindennap megkérdezzék a kormánytól, mit tett azért, hogy Magyarország a szabad és egyenlő polgárok közös otthona legyen. Azért innen indulunk, mert ide szeretnénk megérkezni. Azért, hogy Magyarország egy negyedik köztársaságban újra a szabad és egyenlő polgárok közös otthona legyen - fogalmazott.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője közölte: azért küzdenek, hogy a többség képviseletét a magyar parlamentben megteremtsék. "Mi nem háromharmadot szeretnénk képviselni, hanem egy egészet, a magyar nemzetet" - hangsúlyozta.

Budapest, 2018. május 8.
Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség képviselőinek eskütétele az Országgyűlés alakuló ülése előtt a Magyar Köztársaság köve emlékműnél a Carl Lutz rakpart feletti sétányon 2018. május 8-án. Balról Hiller István, az MSZP választmányi elnöke.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2018. május 8. Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség képviselőinek eskütétele az Országgyűlés alakuló ülése előtt a Magyar Köztársaság köve emlékműnél a Carl Lutz rakpart feletti sétányon 2018. május 8-án. Balról Hiller István, az MSZP választmányi elnöke. MTI Fotó: Illyés Tibor
2018.05.08. 09:35

A Fidesz-KDNP frakciószövetség tagjai

Budapest, 2018. május 8.
A Fidesz-KDNP frakciójának tagjai az Országház főlépcsőjén az Országgyűlés alakuló ülése előtt 2018. május 8-án. Elöl középen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje. Az első sorban balról-jobbra: Süli János, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Rogán Antal, Gulyás Gergely, Kocsis Máté, Orbán Viktor, Mátrai Márta, Kövér László, Semjén Zsolt, Harrach Péter, Jakab István, Hende Csaba és Nagy István.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2018. május 8. A Fidesz-KDNP frakciójának tagjai az Országház főlépcsőjén az Országgyűlés alakuló ülése előtt 2018. május 8-án. Elöl középen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje. Az első sorban balról-jobbra: Süli János, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Rogán Antal, Gulyás Gergely, Kocsis Máté, Orbán Viktor, Mátrai Márta, Kövér László, Semjén Zsolt, Harrach Péter, Jakab István, Hende Csaba és Nagy István. MTI Fotó: Kovács Tamás
2018.05.08. 09:16

Nem volt kordonbontás

Kordonbontást tervezett a Jobbik, de kordon nem volt a Kossuth téren, helyette rendőrsorfalat vontak - jelentette a helyszínről tudósítónk, Herczeg Zsolt.

A párt képviselői a Bazilikától a Parlamenthez vonultak, majd a rendőrsorfalon át be is mentek az Országházba.

Mirkóczki Ádám szóvivő szerint az, hogy nem volt kordon, a Jobbik sikere.

Budapest, 2018. május 8.
A Jobbik frakciójának tagjai érkeznek az Országházhoz az Országgyűlés alakuló ülésére a Kossuth Lajos téren 2018. május 8-án. Középen Staudt Gábor.
MTI Fotó: Mónus Márton
Budapest, 2018. május 8. A Jobbik frakciójának tagjai érkeznek az Országházhoz az Országgyűlés alakuló ülésére a Kossuth Lajos téren 2018. május 8-án. Középen Staudt Gábor. MTI Fotó: Mónus Márton
2018.05.08. 09:08

Komáromy Gergely: nyoma sem volt a beígért rendőri intézkedéseknek

A jogállami keretek lebontása és a demokratikus intézményrendszerek korlátozása ellen tüntetnek ma az Országgyűlés alakuló ülése alatt a Kossuth Lajos téren. Az egyik demonstráló, Komáromy Gergely nem ismeri el a kormány hatalmát.

2018.05.08. 08:57

Rendőrsorfal a Kossuth téren

Budapest, 2018. május 8.
Rendőrsorfal az Országház előtti Kossuth Lajos tér és a Vértanúk tere sarkánál az Országgyűlés alakuló ülésének napján, 2018. május 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2018. május 8. Rendőrsorfal az Országház előtti Kossuth Lajos tér és a Vértanúk tere sarkánál az Országgyűlés alakuló ülésének napján, 2018. május 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
2018.05.08. 07:00

A rendőrség megkezdte a Kossuth tér kiürítését

Kedden reggel fél hétkor a készenléti rendőrség megkezdte a Kossuth tér kiürítését. A téren pár tucat tüntető tartózkodott egy utánfutóból felállított színpadnál – írja a hvg.hu.

2018.05.08. 06:39

Íme az országgyűlés napirendje

Ma teszik le esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben. A törvényhozás alakuló ülésén az államfő negyedszer kéri fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét.

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

11 napos "terrorelhárító" gyakorlatba kezdtek a kínai és fehérorosz katonák a lengyel határon található Breszt városa mellett. Az orosz külügyi tárca bejelentette: mostanra biztossá vált, hogy amerikai fegyverekkel is lövik Oroszországot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök "béketurnéjának" harmadik állomása Peking volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök délután azt mondta: Orbán Viktor nem közvetíthet Oroszország és Ukrajna közt, de más országok segítségére nyitott. Lengyelország megállapodást kötött Ukrajnával, melynek keretein belül a későbbiekben orosz rakétákat lőhetnek le az ukrán légtérből. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×