eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Több mint 1700 egyéni jelölt indulhat és 21 országos listára lehet szavazni áprilisban - a nap hírei

A 106 egyéni választókerületben 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok péntek éjfélig - derül ki a Nemzeti Választási Iroda szombat délelőtti adataiból. Négy évvel ezelőtt 1706 jelöltet vettek nyilvántartásba. A végleges számok még változhatnak, mert a jogorvoslatok nem zárultak le. Mind a 106 egyéni választókerületben van nyilvántartásba vett jelöltje a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek. A Momentumnak 94, az MSZP-Párbeszédnek 58, a DK-nak 46, az Együttnek 45 nyilvántartásba vett jelöltje van. A választási bizottságok mintegy 1200 jelölt nyilvántartásba vételét utasították el. Az NVB a 40 bejelentett országos listából 18 lista nyilvántartásba vételét tagadta meg, egyet törölt. Ha a jogorvoslatok alapján nem változik a szám, 21 országos pártlista közül lehet választani április 8-án.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a választás egyik tétje, hogy folytatódhasson a felzárkózás Nyugat-Európa jóléti társadalmaihoz. Gulyás Gergely Karcagon azt is hangsúlyozta: erre azok figyelmét is fel kell hívni, akik ezt nem így látják. Hozzátette: amikor a választópolgárok arról döntenek, hogy ki kormányozzon az országban a következő négy évben, mindenféleképpen tekintetbe kell venniük, hogy kormányzása alatt ki mit tett, illetve kitől mi várható.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint egy társadalom, akkor sikeres, ha a férfiak és nők közösen építik az országot és minden feladatot megosztanak. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja szombati budapesti konferenciáján azt mondta: olyan országot kell teremteni, ahol ez az egyenlőség megélhető. Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint 2010 után nem javult, hanem nehezebbé vált a nők élete, a hatalom nem tekinti partnernek a nőket.

 

Az áprilisi számlában írják jóvá a 12 ezer forint értékű téli rezsicsökkentést a távhőszolgáltatók - mondta el a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Kósa Lajos hozzátette: a kormány hétfőn tárgyal a távhővel fűtők téli rezsicsökkentését szabályozó rendeletről. Kiemelte: a kormány a február végi, március eleji rendkívüli hideg miatt döntött úgy, hogy 12 ezer forintos támogatást ad a családoknak. Hangsúlyozta: 3,4 millió fogyasztó a gázszámláján keresztül kapja meg a segítséget, míg 650 ezer háztartásnál a távhő rezsijében érvényesíti a támogatást.

A jövő héten kezdi kézbesíteni a nyugdíjasok Erzsébet-utalványát a Magyar Posta - mondta a területért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette, 2 millió 700 ezer ember kap 10 ezer forint értékű utalványt. Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője azt mondta: az utalványokat március 15-e előtt kezdik eljuttatni a címzettekhez értékküldemény formájában. A cél, hogy az utalványokat április közepéig minden, belföldi lakcímmel rendelkező megkaphassa.

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója szerint áttételesen Magyarországot is érinthetik a 25 százalékos amerikai acél védővám bevezetésének következményei. Móger Róbert úgy vélte: a hatásokra még akkor is fel kell készülni, ha a magyarországi acélgyárak közvetlen exportja nem jelentős az Egyesült Államokba. Mint mondta: az európai piacvesztés mellett a legnagyobb veszély az, hogy az Egyesült Államokból kiszoruló acél Európában kereshet magának piacot, felborítva ezzel az érzékeny egyensúlyt.

Románia nemzetközi kötelezettségvállalására hivatkozva kérték Székelyföld autonómiáját Marosvásárhelyen, a székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezés és tüntetés résztvevői. A tüntetés petícióját Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke olvasta fel a székely vértanúk emlékműve előtt, és a tömeg közfelkiáltással fogadta el. A petíció szerint Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását. A rendezvény rendbontás nélkül ért véget.

Rendkívüli kongresszuson választotta ügyvezető elnökévé Viorica Dancila miniszterelnököt a kormányzó Szociáldemokrata Párt. A volt Európai Parlamenti képviselő Liviu Dragnea pártelnök javaslatára kapott kormányalakítási megbízatást. A korrupciós bűnvádi eljárásai miatt támadások kereszttüzében álló pártelnököt nem érintette a tisztújítás.

Pert indított Florida szövetségi állam ellen a fegyverbirtoklási szabályozás módosítása miatt az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség. Az indoklás szerint az új szabályozás hátrányos helyzetbe hozza a fiatal férfiakat és nőket. A módosítás 18-ról 21 évre emelte a fegyvervásárlás alsó korhatárát, és kiterjesztette a hatóságok fegyverelkobzási jogkörét. Egyúttal azt is lehetővé tette, hogy egyes tanárok és alkalmazottak fegyvert viselhessenek az oktatási intézményekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×