eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Drasztikus mennyiségű pénzt kell fizetniük

Drasztikus mennyiségű pénzt kell fizetniük

Egyre többet tankolnak az autósok a hazai kutakon, az értékesített hajtóanyagok után pedig mind nagyobb bevétel érkezik az államkincstárhoz. Az adatok azt mutatják, hogy a gépkocsi-tulajdonosok hozzájárulása a közös kiadásokhoz nem is olyan csekély: az érintettek csak jövedéki adó címén havonta átlagosan ötvenmilliárd forintot rónak le. Bár a legálisan forgalmazott üzemanyag mennyisége emelkedik, az adóhatóság emberei időről időre lefoglalnak illegális olajszármazékokat - írja a Magyar Idők. rónak le. Bár a legálisan forgalmazott üzemanyag mennyisége emelkedik, az adóhatóság emberei időről időre lefoglalnak illegális olajszármazékokat.

Egyre több üzemanyagot használ a lakosság és a vállalkozói szféra – erről árulkodnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai - írja a Magyar Idők. Az idei időszakos adat számottevően meghaladja a korábbiakat: a két évvel ezelőtti viszonyokat alapul véve például az állapítható meg, hogy idén százmillió literrel több benzin és majdnem kétszázmillió literrel több gázolaj fogyott, mint 2015 első kilenc hónapjában.

A NAV emberei azonban találkoznak illegális hajtóanyagokkal is. A hivatal az elmúlt három évben – vagyis 2014 és 2016 között – 454 ezer liter  olajszármazékot foglalt le, ezek együttes értéke meghaladta a kétszázmillió forintot.  A jogsértés miatt elvont benzint, gázolajat, más olajszármazékot a szervezet megsemmisítheti, de saját autóiba is beletankolhatja vagy átadhatja a katasztrófavédelemnek.

A legális forgalom felfutása az államkassza bevételi adataiban is meglátszik. Ezek szerint az elmúlt esztendőkben folyamatosan emelkedik az üzemanyagok értékesítése után lerótt jövedéki adó nagysága. Míg például egy évtizede, 2006-ban egész évben nagyjából 460 milliárd forint jövedéki adó futott be a kincstárba, addig idén már kilenc hónap alatt majdnem 470 milliárdra rúgott az összeg. Mindez azt is jelenti, hogy mostanság csak jövedéki adó címén havonta ötvenmilliárd forinttal járulnak hozzá az autósok a közös kiadások fedezéséhez - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×