eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bajba kerülhet több száz polgármester

Komoly gondot okozhat, hogy akár 250-300 polgármester és alpolgármester is eléri a nyugdíjkorhatárt a 2019-es önkormányzati választás utáni években. Ahol az érintett polgármesterek csak a nyugdíjig vállalják a tisztséget, ott időközi választást kell majd tartani. Azok a jelenlegi idős településvezetők pedig, akiknek legközelebb nem szavaznak bizalmat, állás nélkül maradhatnak, éppen a nyugdíj előtt - írja a Magyar Idők.

Akár 250-300 olyan polgármester és alpolgármester is lehet az országban, aki a következő ötéves ciklusban, 2020-ban vagy 2021-ben éri el a nyugdíjkorhatárt, és egy részük csak azért indul majd el az önkormányzati választáson, hogy addig megmaradjon a munkaviszonya – közölte a Magyar Idők érdeklődésére a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.

Schmidt Jenő hozzátette: szép számmal állhat elő ugyanakkor olyan helyzet is, hogy az érintettek egy részét nem választják meg, így néhány évvel a nyugdíj előtt utcára kerülnek, miközben több cikluson keresztül dolgoztak a helyi közösség bizalmából a településen. Szavai szerint rontja egy-egy jelölt esélyét a választáson, ha őszintén elmondja, hogy csak egy-két évre vállalná a polgármesterséget.

A TÖOSZ elnöke emlékeztetett arra, mindez azért jelent problémát, mert 2012. január elsejétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nyugellátás (a nők kedvezményes nyugdíját kivéve) nem folyósítható, illetve 2014-től a közszolgálati járadékra vonatkozó rendelkezések is megszűntek. Márpedig ebből a szakmából nem úgy megy a visszavonulás, hogy bárki bármikor, minden következmények nélkül nyugdíjba mehet - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×