eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szörnyű titokra derült fény, mikor Budaörsön lekapcsoltak két embert a rendőrök

A két vádlott férfit a nyomozó hatóság tagjai 2015 novemberében fogták el, amikor a gépkocsijukban gépfegyvereket és töltényeket találtak.

A vádiratról beszámoló Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a vádlottak 2014 nyarán ismerkedtek meg egymással, majd – hasonló jellegű szélsőséges, idegengyűlölő és rendszerkritikus nézeteik miatt – egyre szorosabb baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Az I. rendű vádlott időközben megismertette társával idegengyűlölő nézeteit, zsidó és cigány származású személyek lelövésével kapcsolatos gondolatait, valamint lőfegyverhez jutási szándékát is.

Mindezek után a vádlottak elhatározták, hogy megpróbálnak éles lőfegyverhez jutni úgy, hogy azok tartására hatósági engedéllyel nem rendelkeztek. Ezért 2015 februárjában elutaztak a szlovákiai Komáromba, ahol egy vadászboltban 2-2 darab hatástalanított, vaktöltények működtetésére alkalmas gépfegyvert vásároltak.

Később, 2015. év nyarán a II. rendű vádlott a fegyverek közül kettőt éles lőfegyverré alakított vissza, és a társa iránymutatásának megfelelően házilag gyártott hangtompítókat is készített.

Ezután a vád szerint a vádlottak 2015 augusztusában, majd szeptemberében, szintén a szlovákiai Komáromból, összesen 1000 darab töltényt vásároltak, amelyek éles, üzemképes, emberi élet kioltására alkalmas, és az általuk visszaélesített géppisztolyban működtethető lőszerek voltak.

Az I. rendű vádlott 2015 nyarán határozta el azt, hogy a cigány népcsoportból származó, jelentős vagyonnal rendelkező ember kirablása, illetve megölése útján próbál pénzhez jutni. A vádlott ebbe a tervébe is bevonta társát, a II. rendű vádlottat. A vádlottak az emberölést a korábban éles lőfegyverré visszaalakított géppisztolyokkal tervezték elkövetni, az elkövetéshez pedig parókát és esőkabátot, gumikesztyűt szereztek be.

Miután különböző okok miatt az első két kiszemelt áldozat elleni merénylettől önként elálltak, az I. rendű vádlott kiválasztott egy harmadik személyt, amit közölt társával is. A vádlott azt tervezte, hogy fegyverrel a pénz átadására kényszeríti a sértettet, majd lelövi, végül pedig a bűncselekmény nyomainak eltüntetése érdekében a lakást felgyújtja. Az előkészületek során a vádlottak részletesen megismerkedtek a helyszínnel, illetve annak tágabb környezetével, és részletesen megvitatták a menekülés módját is.

Ezt követően a vádlottak 2015. november 21-én gépkocsival a fegyverek és hangtompítók kipróbálása érdekében egy Budaörs környéki erdős területre indultak, amikor velük szemben a XI. kerületben rendőri intézkedésre került sor, melynek során a nyomozó hatóság tagjai a géppisztolyokat és töltényeket megtalálták és lefoglalták.

Az anyagi haszonszerzés céljából elkövetni tervezett és előkészített, azonban meg nem kezdett emberöléseket a II. rendű vádlott gyanúsítotti kihallatása során Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál feljelentette, illetve az elkövetés körülményeit részletesen feltárta, ami az emberölés előkészülete tekintetében az ő esetében büntethetőséget megszüntető ok.

A Fővárosi Főügyészség a vádlottakkal szemben bűnszövetségben elkövetett lőfegyverrel, valamint lőszerrel visszaélés bűntette, az I. rendű vádlottal szemben emellett emberölés előkészületének bűntette, és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×