eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Eltűntek a közmunkások

Eltűntek a közmunkások

Tartósan kétszázezer fő alá csökkent a közfoglalkoztatottak száma az idén, szeptemberben átlagosan 173 ezren dolgoztak valamilyen programban – derül ki a Belügyminisztérium jelentéséből.

A közmunkások közel fele három megyében dolgozik, ezzel szemben vannak olyan térségek az országban, ahol mindössze néhány fő vesz már csak részt közmunkában. Az így foglalkoztatottak több mint fele mind­össze általános iskolai végzettséggel rendelkezik - írja a Magyar Idők.

Tovább csökkent a közfoglalkoztatottak létszáma szeptemberben az előző hónapokhoz képest: az idén már tartósan 200 ezer fő alá esett a foglalkoztatási formában részt vevők száma – olvasható a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási jelentésében. A közmunkások közel fele a szolgáltatási és szállítási ágazatok valamelyikében helyezkedett el, ezt követően a mezőgazdasági, az építőipari és a kisegítő munkakörökben alkalmazták őket leggyakrabban. A közfoglalkoztatási programokban dolgozók jelentős része, 53 százaléka mindössze általános iskolai végzettséggel rendelkezik, s csak 2,2 százalékuknak van felsőfokú képesítése.

Területi megoszlásban továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Hajdú-Bihar megyékben foglalkoztatták a legtöbb közmunkást, az összlétszám közel 45 százalékát ez a három megye adja. Ezzel szemben Győr-Moson-Sopron megyében, valamint a fővárosban és annak tágabb vonzáskörzetében alig találni közmunkást.

Szeptemberben az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. számított a legnagyobb közfoglalkoztatónak, a második helyen pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat áll. Jelentős közfoglalkoztatónak számított még a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Felső-Tisza-vidéki, az Észak-magyarországi és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.

A közfoglalkoztatottak aránya már nem éri el az 5 százalékot a teljes magyarországi dolgozói létszámhoz viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 4,4 millióan dolgoznak ma, a közmunkások száma pedig a háromhavi átlagokat tekintve 180-190 ezer fő körül alakul. A foglalkoztatottak száma minden hónapban nő, ezzel párhuzamosan csökken a közmunkáslétszám. Ennek oka a szakértők szerint az, hogy a korábbi évekkel ellentétben – a munkaerőhiány miatt – a cégek már nem idegenkednek a bevonásuktól az elsődleges munkaerőpiacra. Az új munkaerőt, valamint a közmunkásokat zömében már a vállalkozói szféra alkalmazza.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×