eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kerényi: a művészi szabadsággal éltem a tehetségek fejlesztése érdekében

Kerényi Miklós Gábor azt állítja, hogy az ellene felhozott esetek egy olyan oktatási folyamat játékos részei voltak, amelyek kölcsönösségen alapultak, és nem volt szexuális töltetük. Az Operettszínház kedden azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól az eddigi művészeti igazgatót.

Kerényi Miklós Gábor kedden több interjúban is reagált az őt zaklatással vádoló állításokra. Maros Ákos korábbi táncos, színész és műsorvezető volt az első, aki az ATV-ben hétfőn este azt mondta, hogy a rendező 23 évvel ezelőtt lehúzatta vele a nadrágját, és elfenekelte egy vállfával.

„Ez egy szimpatikus fiatal táncos volt, természetesen homályosan emlékszem az eseményekre, mert 23 év nagy idő. Nagyon furcsa, hogy ő 23 év után jelentkezik egy ilyen történettel. Amit elmond, annak van alapja, de az én emlékezetem szerint nem pontosan így történt, és nem pontosan ez történt. De ez tulajdonképpen mindegy, mert ez csak egy vita lenne. A tény, amit ő alapvetően elismer, az arról szól, hogy

ez egy közös megegyezés alapján történő valami volt két felnőtt ember között.

Tulajdonképpen neki ezt bármikor joga lett volna abbahagyni, amit abba is hagyott, az ő saját elmondása szerint” – mondta Kerényi Miklós Gábor az ATV Híradójának.

A rendező hangsúlyozta, hogy az esetet Maros Ákos sem minősítette szexuális zaklatásnak. „Nem is volt az. Semmilyen szempontból nem volt az” – tette hozzá Kerényi, aki szerint sok edző keményen bánik a növendékeivel az eredmény érdekében, de ő nem követett el senkivel szemben erőszakot.

„De ha valaki úgy érzi, hogy megbántottam, lelki sebet okoztam neki, ebben az esetben bocsánatot kérek tőle” – mondta. A rendező arról is beszélt, hogy az eset után dolgozott együtt Marossal, akivel jóban volt, és semmilyen feszültség nem volt közöttük.

Kedd reggel, az ATV Startban pedig Czapáry Veronika írónő arról beszélt, hogy tizenegy olyan emberről tud, akit a művészeti vezető molesztált: a legfiatalabb csak 13 éves volt.

„Ezek mesék. Az életem során rengeteg mindent tettem, amelyek egy lépésre vannak a megengedhetőtől innen.

A művészi szabadsággal éltem a tehetségek fejlesztése érdekében.

Azt sajnálom, ha ezekre valaki torzítva emlékszik” - mondta a hvg.hu-nak adott interjúban a rendező.

Kerényi azt is kiemelte, hogy a körülményekben és a célokban rosszindulat, szexuális zaklatás, gonoszság, kihasználás biztos nem volt.

„Rám sokszor azt mondják, hogy durva vagyok a próbákon. Ezt azok mondják, akik kívülről nézik a próbafolyamatot. Akik belülről ismerik, azok nem teszik. Gregor Józsefet egyszer megkérdezték, hogy miért dolgozik ezzel az utálatos Kerényivel. Azt mondta: mert nagyon sok kedves emberrel csináltam már rossz előadást. Az én egész egyéniségem szabálytalan. Mindent, amit csinálok, abban a legmélyebben benne van a saját sugárzásom és hitem.

Hiszek abban, hogy a fiataloknak segíteni kell, és eszelős mennyiségű fiatalt segítettem a pályára”

- fejtette ki.

A hvg.hu-nak úgy fogalmazott, hogy a vállfás ütlegelés egy játék volt, amelybe (Maros) Ákos is belement.

Minden erővel arra fogok törekedni, hogy bebizonyítsam a közvéleménynek, elkötelezett híve vagyok a művészetnek, a tisztaságnak, a fiatalok nevelésének, és annak, hogy izgalmas dolgok szülessenek az életünkben. Azokat a határokat, amiket nem szabad átlépni, azt gondolom, nem léptem át. Ez összemosódott a velem kapcsolatos hírekben, ezen szeretnék javítani. Az életemnek rengeteg olyan része van, ami az ország kultúrája szempontjából fontos. Nem hiszem, hogy bárki is azt kívánja, hogy ne rendezzek többet, ez senkinek nem lenne jó” - közölte.

A Budapesti Operettszínház közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy a vasárnap nyugdíjazását kérő művészeti vezetőt azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól, és belső vizsgálatot indít. Kerényi a hvg.hu-nak adott interjúban is kitért arra, hogy ez nem kirúgás, ezzel nyolc hónap múlva szűnik meg a munkaviszonya.

Az Operettszínház kijelenti, hogy elkötelezett az ilyen ügyek felderítésében, a zaklatást vagy fizikai bántalmazást elszenvedett áldozatok minden lehetséges eszközzel történő megsegítésében, továbbá kéri, hogy az érintettek az igazság törvényes keretek között történő tisztázása végett a megfelelő lépéseket tegyék meg. Az intézmény felvette a kapcsolatot az Előadóművészi Jogvédő Irodával, és tájékoztatta a társulatot a bejelentési lehetőségekről. Az Operettszínház mindent megtesz és együttműködik az áldozatok megsegítésében, felderítésében és az igazság tisztázásában – közölték.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×