eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Óriási pofon az egyenjogúságért vívott küzdelemnek

Óriási pofon az egyenjogúságért vívott küzdelemnek

A Világgazdaság Fórum (WEF) elemzése szerint a jelenlegi ütemben haladva még 217 évig kell még várniuk a nőknek, hogy ugyanolyan kilátásaik legyenek, mint a férfiaknak.

A nemzetközi szervezet azt vizsgálta, mi a különbség a nők és férfiak fizetése, illetve munkalehetőségeik között. A fenti 217 év azért is jelez súlyos problémákat, mert a tavalyi becslések szerint csak 170 év távolságra volt az egyenlőség, tehát – a helyzet javulása helyett – egy év alatt 47 évvel több lett a becsült idő – írja a 444.hu.

A portál szerint ez az első ilyen negatív év, az elemzés 2006-os bevezetése óta minden évben kicsit közelebb kerültek a nemek az munkaerőpiacon. Izlandon a legkedvezőbb a helyzet, a második és a harmadik helyen egyre inkább leszakadva Norvégia és Finnország áll.

Más területek – mint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, a tanulási lehetőségek, vagy a politikai részvétel – tekintetében is 100 évre lenne szükség a nemi különbségek megszűnésére, ami szintén visszaesést mutat a tavaly számolt 83 évhez képest – írja a Guardian.

Saadia Zahidi, a WEF egyik vezetője szerint 2017-ben nem ott kéne tartani, hogy a nemi egyenlőség kérdésében visszafelé haladunk. Véleménye szerint ez nem csupán morális, hanem gazdasági parancsolat is. Néhány állam már érti ezt, és profitál is a nemek közti egyenlőtlenség visszaszorítását célzó intézkedéseiből – hangsúlyozta a szervezet ezen területért felelős szekértője.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×