eur:
393.67
usd:
369.29
bux:
65816.93
2024. április 23. kedd Béla
Örökös eltiltást kapnak a pedofilok

Örökös eltiltást kapnak a pedofilok

A büntető törvénykönyvet módosító javaslat szerint a kiskorúak ellen elkövetett szexuális tárgyú erőszak esetén életfogytig eltilthatók lesznek a gyermekekkel kapcsolatos hivatásoktól a pedofilok. Az ilyen bűncselekményekkel szemben zéró toleranciát hirdetett a Fidesz. Amennyiben a képviselők elfogadják a szigorítást, akkor a törvény december elsejével hatályba léphet - olvasható a Magyar Időkben.

A Btk.-módosítás lényege, hogy ha valakit jogerősen elítélnek kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény miatt, a bíró mellékbüntetésként köteles lesz a gyermekkel kapcsolatos foglalkozásától is végérvényesen eltiltani – mondta el a Magyar Időknek Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő. A módosítást harmadmagával jegyző kormánypárti politikus hozzátette: ez azt jelenti, hogy ha az elítélt a büntetését letölti, akkor utána soha nem mehet vissza olyan munkakörbe, amelyben kiskorú lenne rábízva, a gyermekkel felügyeleti, nevelési, gondozási kapcsolatba kerül, vagy akár gyógykezelését végzi, vagy valamilyen hatalmi viszonya volna. A politikus jelezte: ez a kérdés eddig a bíró szabad mérlegelési jogkörébe tartozott. Selmeczi Gabriella szerint nincs garancia arra, hogy ha valaki, aki képes volt egy 18 év alatti fiatal vagy kisgyermek sérelmére szexuális bűncselekményt egyszer elkövetni, az még egyszer nem teszi meg.

Selmeczi Gabriella felhívta a figyelmet: a Btk. 2014 decemberében hatályba lépett változtatása szerint a pedofil-bűncselekmény elkövetése nem évül el.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a módosítást, a törvény december elsejével léphet hatályba - írta a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×