eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Idén is kapnak 10 ezer forint értékű Erzsébet utalványt a nyugdíjasok - a nap hírei

Hatályon kívül helyezte a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató áprilisi határozatát a Fővárosi Közgyűlés. Tovább szigorítaná a büntető-törvénykönyvet a gyermekek védelmében a Fidesz.

Idén is ad 10 ezer forint értékű Erzsébet utalványt a nyugdíjasoknak a kormány karácsony előtt. Erről a miniszterelnök beszélt az Idősek Tanácsa ülésen, az Országházban. Orbán Viktor a nyugdíjprémiumra utalva arról beszélt, hogy Magyarország történetében először fizetnek ki ilyen jellegű juttatást novemberben és a kiszámítás alapja a 4,1 százalékra tervezett gazdasági növekedés. A nyugdíjprémium maximuma 12 ezer forint. Átlagnyugdíjjal számolva novemberben mintegy 23 ezer forinttal kapnak többet az érintettek.

Hatályon kívül helyezte a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató áprilisi határozatát a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése. A testület később jelöli ki a nyomvonalat. Az áprilisi határozat visszavonásáért kezdeményezett korábban népszavazást az Együtt és a Párbeszéd. A szocialisták haladéktalan egyeztetést sürgetnek a római partra tervezett gát nyomvonaláról.

Nemzetközi együttműködésekkel fejleszthetőnek tartja a magyar járműipart a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az Automotive Hungary 2017 kiállítás megnyitóján azt mondta: a rendszerintegrációt elsősorban a visegrádi országokra kell kiterjeszteni. A tárcavezető hangsúlyozta: a járműipar fejlesztése szerteágazó feladat, egyszerre érinti a gyártókat, a beszállítókat, az energetikai szektort, a kutatási és fejlesztési ágazatot, valamint a kormányt és az önkormányzatokat. Kiemelte: a kormány 2020-ig 3 milliárd eurót költ kutatási és fejlesztési innovációs területekre, az összeg jelentős része a járműipart fogja segíteni.

Tovább szigorítaná a büntető-törvénykönyvet a gyermekek védelmében a Fidesz. Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője azt mondta: ha a parlament elfogadja a változtatásokat, akkor egy kiskorú elleni szexuális bűncselekmény miatt elítélt a büntetés után sem térhet vissza olyan munkakörbe, amelyben kiskorú van rá bízva. A kormánypárti politikus jelezte: ez a kérdés eddig a bíró szabad mérlegelési jogkörébe tartozott. A változás már december elsején hatályba léphet parlamenti jóváhagyás esetén.

Megszerezte a szükséges negyven képviselői aláírást a devizahitelesekről szóló parlamenti vitanap megtartásához az LMP. Hadházy Ákos társelnök elmondta: kezdeményezésüket a Jobbik és független képviselők támogatták, míg a szocialisták, ahogy azt korábban bejelentették, nem adták aláírásukat ahhoz. A politikus továbbra is szükségesnek tartotta a kérdés parlamenti megvitatását, miután Matolcsy György jegybankelnök nemrég állítólagos devizahitel-károsultakról beszélt, vagyis Hadházy Ákos szerint még a vezetők sem érzékelik a probléma súlyát.

Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programként működik tovább a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja. A Nemzeti Kulturális Alap közleménye szerint azt szeretnék, ha a névváltás újabb lendületet adna a támogatási rendszernek és ezen keresztül a hazai könnyűzenének. A hvg.hu a múlt héten arról írt, hogy a Cseh család nem hosszabbítja meg a névhasználati jogra kötött megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét. Az Oscar-díjas zeneszerző budapesti koncertje előtt vehette át az állami elismerést. Az indoklás szerint a világhírű művész kiemelkedően sokat tett a magyar zeneművészet népszerűsítéséért. Az eseményen jelen volt és gratulált a zeneszerzőnek Koltai Lajos filmrendező is, aki a Sorstalanság mellett a Malena című filmben dolgozott együtt Ennio Morriconéval.

Németországban megkezdődtek a koalíciós tárgyalások az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség és a szabaddemokraták között. A CDU/CSU küldöttsége már ma tárgyalt a Zöldekkel is az úgynevezett Jamaica-koalíció felállításáról. A két kisebbik párt holnap egyeztet egymással, pénteken pedig a négy párt kerekasztal-tárgyalása várható.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×