eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kockázatos osztálykirándulások: van, hogy nem a pénzen múlik

Kockázatos osztálykirándulások: van, hogy nem a pénzen múlik

Évente kötelező műszaki vizsgára vinni az autóbuszokat, de még így is előfordul, hogy olyan busz viszi kirándulni a gyerekeket, amelynek kifogásolható a műszaki állapota.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének társelnöke elmondta: ha egy autóbusz túl olcsón vállalja el a fuvarozást, az mindenképpen gyanúra adhat okot, de a szülőknek és pedagógusoknak is érdemes körültekintően megrendelni az autóbuszt.

Pencz Zoltán a május vége-június eleje is a frekventált időszakok közé tartozik, most például szeretne minden osztály kirándulni menni. Ezt szerinte célszerűbb lenne időben széthúzni, hogy minden osztály hozzáférhessen a jobb minőségű buszokhoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ár a biztonságot sosem befolyásolhatja.

Ha a szülők látványos hibát tapasztalnak (kopott gumikat, nagy mértékű rozsdásodást stb.), akkor igenis szólhatnak erről és intézkedést kezdeményezhetnek - mondta a szakértő, aki maga egyébként biztonsági öv nélküli busszal például nem is engedné szállítani a gyerekeket.

A buszoknál kétféle díjszabás létezik:

  • a kilométeralapút hosszabb utaknál, általában 250 kilométer feletti teljesítésnél szokták alkalmazni. A nagy befogadóképességű, 49 fős buszoknál ez 350 forinttól felfelé kezdődik.
  • Ha óradíjas elszámolásról van szó, 7000 forinttól kezdődnek az ilyen buszok árai, de akár 11 ezer forint is lehet a busz ára óránként Pencz Zoltán szerint.

A szabályozás szerint egyébként a buszokat évente kötelező műszaki vizsgára vinni. Azokat pedig, amelyek nem az unió területén dolgoznak, de nemzetközi forgalomban vesznek részt, félévente kell úgynevezett karbantartási vizsgára vinni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×