eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma
Változások a Városligetben: új és meg nem valósuló fejlesztések is lesznek

Változások a Városligetben: új és meg nem valósuló fejlesztések is lesznek

Több változás is történt a Városliget átépítésnek terveiben - erősítette meg az InfoRádiónak a Liget Budapest Projekt műszaki igazgatója.

Sághi Attila arról is beszélt, hogy jelenleg a közművek kiváltása és az új épületek közbeszerzései eljárásainak elindítása zajlik. 

Ősszel elindul többek között a Városliget táj- és kertépítészeti megújításának első üteme, az újjáépülő Közlekedési Múzeum pedig egy Városligeten kívüli kiállítóhelyet is kap.

A múzeumnak továbbra is telephelye marad a városligeti létesítmény, de egy olyan léptékű föld alatti múzeum alakult ki a tervek végére, aminél túllépték a kormány által biztosított költségkeretet, ezért azt javasolták, hogy a nagy méretű kiállítási tárgyakat (vasúti járművek, autóbuszok, villamosok, stb.) ne itt mutassák be, és ne épüljön meg a föld alatti rész. A múzeum lebontott épületében mintegy 4500 négyzetméter kiállítótér volt; a történeti épület rekonstrukciójára vonatkozó, az elmúlt két évben készült tervek - a múzeum térszint alatti bővítésével számolva - ezt duplájára növelték volna.

Így viszont szinte nem lesz szükség zöldfelületi rendezésre, ezért a korábban elhangzott állítások, vagyis hogy 102 fa pótlására vagy átültetésére lenne szükség, már nem igazak: összesen 3 érintett fa van - mondta el Sághi Attila.

Az új fő kiállítóépület helye még nem ismert, arról a Kormány néhány hónapon belül dönt.

Nem épül meg a Hermina út mellé tervezett Liget Üzemeltetési Központ,

inkább a környékbeli irodák egyikébe telepítik. Az érintett, több mint ezer négyzetméteres területen (volt Állatorvosi rendelő épületeinek helyén és azok környékén) is egy parkrészt alakítanak ki padokkal, ivókúttal, fákkal. A neve Hermina-kert lesz.

Kiderült továbbá, hogy

  • most vannak túl a Néprajzi Múzeum terveinek engedélyeztetésén, ez a Dózsa György út melletti parkoló helyén épül.
  • Az Olof Palme Ház esetében a műemléki felújításhoz már van építési engedély, megindult a közbeszerzési eljárás - a munkálatokat az idén szeretnék megkezdeni.
  • A Zene Házának az újbóli közbeszerzése is elindult, ezt a beruházást is szeretnék még idén elindítani.
  • Zajlik a Néprajzi Múzeum és a mellette lévő mélygarázs építéséhez szükséges közművek kiváltása a Dózsa György úton, az Ajtósi Dürer soron és a park belső útjain.
  • Közlekedési csomópont-átépítések is zajlanak, hogy megvalósulhasson az autó- és átmenő forgalom mentes szabadidőpark koncepciója.
  • Forgalomszervezési feladatok miatt késik a Városligeti Színház újraépítésének elkezdése.

Ez utóbbi tervek központi eleme a Kós Károly sétány lezárása. Ezzel kapcsolatban a szakember elmondta: a jelenlegi szabályozás értelmében ezt csak akkor lehet végrehajtani, ha megépül a Szegedi úti felüljáró.

Remélik, hogy idén nyáron egy hétvégére le fogják tudni zárni a Kós Károly sétányt - szerintük a forgalom elterelhető a felüljáró nélkül is, de ezt csak a fővárossal való szoros együttműködésben tudják kivitelezni.

A Liget Budapest Projekt szerdai sajtóközleményéből kiderül továbbá, hogy

  • A volt Petőfi Csarnok mellett található sportpályák a Vakok kertje szomszédságában lelnek új otthonra a megújuló Városligetben, ezek kivitelezése is még az idén elindul. A környékbeli iskolák kérésére itt egy új, 200 m hosszú, 4 sávos atlétikai futópálya is kialakításra kerül, s a futópálya által határolt területen belül 2 db multifunkciós sportpálya is helyet kap.
  • A Szépművészeti Múzeum felújításával párhuzamosan pedig a körülötte lévő zöldfelület is teljesen megújul: az itt élő idős fák szakszerű ápolását követően a Dózsa György út felől egy kisebb fasor kerül kialakításra, illetve az egynyári virágágy is megújul.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×