eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A miniszterelnök szerint véget ért a globalizáció régi modellje, a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé - a nap hírei

A miniszterelnök szerint véget ért a globalizáció régi modellje, a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé - a nap hírei

A nők foglalkoztatottságának javítására pályázhatnak az önkormányzatok. Demonstrációt szervez május végére a mentődolgozók szövetsége.

A miniszterelnök szerint véget ért a globalizáció régi modellje, a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé. Orbán Viktor Pekingben úgy nyilatkozott, hogy a világ korszakhatárhoz érkezett, elvesztette lendületét a globalizáció régi modellje, amely arra épült, hogy a pénz, a profit, a technológiai tudás Nyugaton van, és onnan áramlik a szegényebb, kevésbé fejlett keleti országokba. Hozzátette: az elmúlt években a legnagyobb mennyiségben a pénz inkább Ázsiában halmozódott fel, amely visszafelé indult Nyugatra.

Gazdasági, kereskedelmi együttműködést kötött Kína legnagyobb bankjával és alapjával a nemzetgazdasági miniszter Pekingben. A tőkebefektetési alap 10 milliárd eurót kíván befektetni Közép- és Kelet-Európában, az infrastruktúra, a korszerű gyártási rendszerek, a tömegfogyasztási cikkek, valamint a vállalati fúziók és felvásárlások területén. Varga Mihály több európai és ázsiai ország pénzügyminiszterével és kínai banki vezetőkkel is tárgyalt a nemzetközi fórumon. Tőzsdei együttműködés is létrejött, amely értelmében Európában először Budapesten hoz létre aranykereskedelmi platformot a sanghaji arany börze.

A nők foglalkoztatottságának javítására pályázhatnak az önkormányzatok összesen 9 milliárd forint fejlesztési forrásra - közölte a családügyekért is felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a helyhatóságoknak egyfajta képzési központot kell létrehozniuk. A projekt megvalósítására 3 év áll rendelkezésre.

Növelné a műszaki területen tanuló nők arányát a kormányzat. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár egy fővárosi eseményen azt mondta: a magyar felsőoktatásban tanuló nők 53 százalékos aránya megfelel a nyugat-európai átlagnak, műszaki területen viszont elmaradás tapasztalható.

Szakértői egyeztetések kezdődnek a 2012-ben elfogadott Munka Törvénykönyve átfogó módosításáról. A Liga Szakszervezetek elnöke az Inforádióban azt mondta, hogy konkrét javaslatokkal érkeznek a megbeszélésre. Mészáros Melinda hozzátette: egyik javaslatuk a döntőbírói szolgálat kiterjesztését érinti. Felülvizsgálnák a munkaidő rendjére, beosztására és a pihenőidő rendjére vonatkozó szabályokat, de szigorítanák a jogellenes munkaviszony megszüntetésének szankcióit. Az érdekképviseletek módosítanák a sztrájktörvényt is.

Demonstrációt szervez május végére a mentődolgozók szövetsége. Az érdekképviselet azért tiltakozik, mert a kormány nem tárgyalt a szakszervezetekkel a mentős életpályamodell kidolgozásáról, ugyanakkor a béremelés mértékével sem elégedett. Kusper Zsolt elnök az Inforádióban azt mondta: bértárgyalásra hívta az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját, mert a kormány 60 százalékos bérfejlesztést ígért az ágazati béremelésen túl májusra, ehelyett 10 százalékot adna és azt is csak jövőre.

Ezen a héten újra tárgyalóasztalhoz ülnek a Közép-európai Egyetem és a kormányzat képviselői a felsőoktatási törvény módosítása miatt. A Közép-európai Egyetem rektorhelyettese az Inforádióban úgy vélte: technikai jellegű egyeztetés lesz, amelyen várhatóan információcsere zajlik majd. Enyedi Zsolt hozzátette: az egyetem is olyan megoldásban érdekelt, amely összhangban van a kormány szándékával.

Az emelt szintű informatika gyakorlati vizsgákkal folytatódtak hétfőn reggel az érettségi vizsgák. Délután 2 órától pedig a latin és a héber nyelvi írásbeli számonkéréseket tartották.

Franciaországban a normandiai Le Havre jobboldali polgármesterét nevezte ki miniszterelnöknek az államfő. A 46 éves Edouard Philippe első feladata az új kabinet összeállítása lesz, ennek tagjait kedden nevezi meg a párizsi elnöki hivatal.

Semmiképpen se fizessenek a zsarolóvírus terjesztőinek - erre szólította fel a kibertámadás célpontjává vált számítógépek üzemeltetőit a szervezett bűnözés ellen küzdő brit hatóság. A megtámadott számítógépeken megjelenő üzenetek 300 dollárnak megfelelő összeget követeltek virtuális valutában. Egy amerikai számítógép-biztonsági cég alkalmazottja elmondta: részben véletlenül, de sikerült megakadályoznia a vírus további terjedését. Biztonsági szakértők tanácsait itt olvashatják, itt pedig arról írtunk, hogy ugyanúgy kellene őrizni és szabályozni a kiberkártevő "fegyvereket", mint a valódiakat.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×