eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Új híd épül a Dunán

Új híd épül a Dunán

2021 végén, 2022 elején adhatják át a forgalomnak a Paks-Kalocsa Duna-hidat. A létesítmény megépítésének egyik célja, hogy a Duna kalocsai oldalán élők könnyebben vállalhassanak munkát nem csak a Paksi Atomerőmű új 5. és 6. reaktorblokkjainak építkezésen, hanem a működtetésükben is.

Egy 2015 júniusában hozott kormányhatározat a Tolna és Bács-Kiskun megyét összekötő dunaföldvári és a Szekszárdtól északra megépített híd után egy harmadik építmény megvalósítását tartalmazza. Ennek előkészítésére, vagyis a tervezői munka elvégzésére a központi költségvetés 870 millió forintot biztosított - írja a Portfolio.hu.

A jelenlegi tervek szerint a létesítményt és a hozzá kapcsolódó utakat 2021-22-ben, vagyis a Paks 2 projekt építkezésének megkezdése után adhatják át a forgalomnak, a hídnak, illetve a javuló közlekedési lehetőségeknek köszönhetően a Duna kalocsai oldalán élők könnyebben vállalhatnak munkát nemcsak az építkezésen, hanem a működtetésben is. 

Az eredeti tervek még arról szóltak, hogy 2018-ra, az erőmű beruházás kezdetére készül el a híd. A beruházással összefüggésben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter áprilisban szorgalmazta a kalocsai Duna-híd építésének felgyorsítását.

Új fejlemény az ügyben, hogy hamarosan várhatóan kiírják a harmadik tervpályázatot, miután az építtetői feladatokat ellátó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tervező kiválasztására 2016-ban lefolytatott két közbeszerzési eljárása eredménytelenül zárult. A tervezőnek el kell készítenie az új Duna-hidat tartalmazó 512-es számú főút Kalocsa-M6 autópálya közötti szakaszára és a ma Paksot Gerjennel összekötő földút nyomvonalára tervezett szilárd burkolatú közútra vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmányt. Van rá esély, hogy a tervezői szerződést június környékén aláírják.

A kivitelezésre is közbeszerzést kell majd lefolytatni. A győztes ajánlattevővel majdan megkötendő vállalkozói szerződés aláírásától számítva várhatóan 26 hónapig fog tartani az építkezés.

A tervezett nyomvonal: a dunántúli oldalon az M6 autópályától indulva Dunaszentgyörgyöt délről kerülve vág neki keleti irányba a Dunának, majd az új hídon át az alföldi oldalt Foktőtől északra kerülve éri el, és csatlakozik az 512-es számú főút meglévő szakaszába, amely lehetővé teszi a Kalocsától két kilométerrel északra csatlakozást az 51-es főútba. Ha a híd és valamennyi rávezető út megépül, az jelentős előrelépés lesz a kerékpárt használók számára is, hiszen a hídon irányhelyes utakat alakítanak ki, ezzel az egész tervezett infrastruktúra kerékpárosbarát lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×