eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
A budapesti egészségügyi káoszt ők orvosolják

A budapesti egészségügyi káoszt ők orvosolják

Csak 2022-től, az egészségügyi centrumok elkészültével változhat markánsan a fővárosban a traumatológiai ellátás rendszere – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos.

Ma az elmaradt fejlesztések nyomán kialakult infrastrukturális problémáik miatt a fővárosi kórházak gyakran ügyeleti beosztásukat is lemondják, mert nem tudnák megfelelő ellátásban részesíteni a mentővel érkező betegeket – ismerte el az InfoRádió Aréna című műsorában Cserháti Péter.

„Vidéken az nem fordulhat elő, hogy egy egyetem – például a szegedi – azt mondja, hogy ma éjszaka nem tud fölvenni politrauma ellátást, mert nem működik a CT-je. Kinek adná át? Miután nincs másik szereplő, ez fel sem merül.

Budapesten meg a kényszerhelyzetek miatt egy olyan káosszá változik ez, amit tényleg csak a kollégák hősiessége és a mentőszolgálat szervezőkészsége segít néha át a holtpontokon”

- fogalmazott a miniszteri biztos.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz az első érzékelhető változás mindebben, Cserháti Péter a következőket mondta.

„A jelek a változásban a reménység felé már 2017-18-ban láthatóak lesznek. Az biztos, hogy

a nagyon markáns változás a centrumok elkészültével várható,

de 2022-nél korábban maga a betegút-kép nem tud változni, mert amíg a centrumok nem készülnek el, addig nem lehet ezt a szereposztást újragombolni. Akkor viszont nagyon markánsan meg kell, hogy változzon. Az a 2-3 év, ami még utána hátravan, az pedig egy lecsengetéssel jó esetben ezt már csak komplettálja” - részletezte Cserháti Péter.

E három budapesti centrum a dél-budai lenne az új kelenföldi kórházzal, az észak-pesti a Honvédkórházzal, illetve a dél-pesti, a Haller utca és a Nagyvárad tér környékén összevont egészségügyi intézményekkel.

Arról, hogy kik dolgozhatnak majd a centrumokban, Cserháti Péter azt mondta, hogy az Egészséges Budapest programhoz kötődően

indítanának egy újabb humánerőforrás-fejlesztési programot, amely képes lehet az orvosokat és szakdolgozókat Magyarországon tartani.

Elkészültek a tervek

Elkészültek az észak- és a dél-pesti szuperkórház fejlesztési tervei, amelyek várhatóan három ütemben valósulnak majd meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Egészséges Budapestért Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

A rogram nem csupán a fővárosi szuperkórházak létrehozását jelenti – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Cserháti Péter.

A budapesti egészségügyi káoszt ők orvosolják

„A szuperkórházak sem tudnak működni társkórházak nélkül, nem bírnák egyedül a terhelést. A rehabilitációs kórházi igényt és hátteret is szükséges felépíteni az ő működésükhöz” - jelentette ki a miniszteri biztos.

Cserháti Péter hozzátette: a három szuperkórházból a dél-budai lesz valóban új, a másik kettőnek, a Honvéd Kórháznak és a Szent István Kórháznak pedig elkészültek a fejlesztési tervei.

„Ezekhez nagyon komoly rendezési terv módosítás kell a nagyságrend miatt, és együttműködés az önkormányzatokkal. További 21 társkórházi partnert – megyei kórházi szintű nagyobb kórházakat és különböző fővárosi társkórházakat – tudtunk azonosítani, akiknek szintén ebben a szereposztásban a fejlesztési képét, ütemezését kidolgoztuk mostanra” - közölte Cserháti Péter.

A miniszteri biztos elmondta: a menetrendnek három üteme van.

„Az első ütem a 2017-18-as időszak, amikor a beindítás, a tervezés, a közművesítés, az ingatlanok átalakítása, bontása, illetve az átmeneti időszakra a lakossági ellátásbiztonság megalapozása történik. A Szent István Kórháznak például egy darabig át kell költöznie a Szent László Kórház területére, hogy a saját területén a bontásokkal a centrum kialakítása megtörténhessen” - sorolta a feladatokat a miniszteri biztos.

A második szakaszban, a 2019-22 közötti időszakban a három centrum építése lesz a domináns, és mellette a társkórházak folytatása

– mondta Cserháti Péter.

„És van egy érdekes, lecsengő szakasz, a 2022-25-ös szakasz.

Jó pár társkórház csak akkor tud lépni, ha a centrumok létrejöttek. Tőlük mennek át azok a kapacitások, amelyeknek a helyén összevonással új formát tudnak ölteni. Nagyon érdekes módon ilyen a Szent János Kórház, amelyik a javaslatunk szerint akkor tud átköltözni a szomszéd területen lévő, jobban fejleszthető Kútvölgyi tömbbe, ha onnan az egyetem elköltözik az új dél-budai centrumba. Hasonlóan a Péterfy Sándor Utcai Kórház akkor tudja két telephelyre összevonni a mostani négy területét, ha a baleseti intézet a Fiumei útról átköltözik a Haller útra, és akkor a Péterfy Sándor Utcai Kórház azt fel tudja újítani” - sorolta az Egészséges Budapestért Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

A költözés azonban csak 2022-ben lehetséges, így ezen intézmények fejlesztése csak ezután lesz megvalósítható

– tette hozzá Cserháti Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×