INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

gyógyszer

gyógyszerreklám

gyógyszergyártás

Ez az új figyelmeztetés kerül a gyógyszerreklámok végére

Ez az új figyelmeztetés kerül a gyógyszerreklámok végére

Infostart / InfoRádió

Csaknem húsz év után lecserélik „A kockázatokról és mellékhatásokról…” kezdetű szlogent a gyógyszerreklámokban, a humántárcánál már készül az erről szóló miniszteri rendelet – értesült a Magyar Idők.

A gyógyszercégeket tömörítő szervezetek már régóta mondják, hogy egy kevésbé riogató üzenetre van szükség, mert meggyőződésük szerint a jelenlegi figyelmeztetés nem segíti a betegeket az orvosságok előírásszerű alkalmazásában, viszont nagyon negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez.

Meg is egyeztek az új szlogenben, amely a következőképpen hangzik majd:

"A gyógyszer biztonságos és hatékony alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét."

Mint azt Ilku Lívia, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója a Magyar Időknek elmondta: Magyarországon kívül csak Németországban és Lengyelországban hangzik el a gyógyszerreklámok végén olyan figyelmeztetés, amelyben az orvosság szedésének kockázataira és a lehetséges mellékhatásokra figyelmeztetik a pácienseket.

Ez az új figyelmeztetés kerül a gyógyszerreklámok végére

A legtöbb uniós országban inkább azt hangsúlyozzák, hogy alkalmazás előtt kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket, illetve figyelmesen olvassák el a betegtájékoztatót. Ennek az az oka, hogy

nincs uniós előírás arra vonatkozóan, milyen figyelmeztető mondatot kell tartalmaznia a gyógyszerreklámoknak,

erről minden ország a saját hatáskörében dönt.

A magyar gyógyszerészeti szakhatóság pedig még a rendszerváltás környékén a német jogszabályból vette át a rigorózus figyelmeztetést. A gyógyszergyárakat tömörítő szövetségek szerint régen megérett a helyzet arra, hogy lecseréljék az évtizedek óta jól ismert, a médiában számtalanszor sugárzott figyelmeztető szöveget.

llku Lívia magyarázata szerint

sokkal fontosabb lenne, hogy a betegek a gyógyszerek biztonságos alkalmazására figyeljenek,

arra, hogy miként, mikor, mennyi ideig, milyen más készítménnyel alkalmazhatják együtt az adott orvosságot, ehelyett azonban jelenleg a legtöbben a lehetséges mellékhatásokat böngészik.

A változtatást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara is támogatja, a bevezetés egy végső, később közölt határidő megjelölésével várhatóan fokozatos lesz.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018