eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ez az új figyelmeztetés kerül a gyógyszerreklámok végére

Ez az új figyelmeztetés kerül a gyógyszerreklámok végére

Csaknem húsz év után lecserélik „A kockázatokról és mellékhatásokról…” kezdetű szlogent a gyógyszerreklámokban, a humántárcánál már készül az erről szóló miniszteri rendelet – értesült a Magyar Idők.

A gyógyszercégeket tömörítő szervezetek már régóta mondják, hogy egy kevésbé riogató üzenetre van szükség, mert meggyőződésük szerint a jelenlegi figyelmeztetés nem segíti a betegeket az orvosságok előírásszerű alkalmazásában, viszont nagyon negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez.

Meg is egyeztek az új szlogenben, amely a következőképpen hangzik majd:

"A gyógyszer biztonságos és hatékony alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét."

Mint azt Ilku Lívia, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója a Magyar Időknek elmondta: Magyarországon kívül csak Németországban és Lengyelországban hangzik el a gyógyszerreklámok végén olyan figyelmeztetés, amelyben az orvosság szedésének kockázataira és a lehetséges mellékhatásokra figyelmeztetik a pácienseket.

Ez az új figyelmeztetés kerül a gyógyszerreklámok végére

A legtöbb uniós országban inkább azt hangsúlyozzák, hogy alkalmazás előtt kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket, illetve figyelmesen olvassák el a betegtájékoztatót. Ennek az az oka, hogy

nincs uniós előírás arra vonatkozóan, milyen figyelmeztető mondatot kell tartalmaznia a gyógyszerreklámoknak,

erről minden ország a saját hatáskörében dönt.

A magyar gyógyszerészeti szakhatóság pedig még a rendszerváltás környékén a német jogszabályból vette át a rigorózus figyelmeztetést. A gyógyszergyárakat tömörítő szövetségek szerint régen megérett a helyzet arra, hogy lecseréljék az évtizedek óta jól ismert, a médiában számtalanszor sugárzott figyelmeztető szöveget.

llku Lívia magyarázata szerint

sokkal fontosabb lenne, hogy a betegek a gyógyszerek biztonságos alkalmazására figyeljenek,

arra, hogy miként, mikor, mennyi ideig, milyen más készítménnyel alkalmazhatják együtt az adott orvosságot, ehelyett azonban jelenleg a legtöbben a lehetséges mellékhatásokat böngészik.

A változtatást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara is támogatja, a bevezetés egy végső, később közölt határidő megjelölésével várhatóan fokozatos lesz.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×