eur:
393.34
usd:
367.88
bux:
65890.51
2024. április 24. szerda György

Jogi úton folytatja a CEU - itt a válasz a törvénymódosításra

A Közép-európai Egyetem (CEU) elítéli a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításának elfogadását. Az új törvény nem csak a CEU, de más magyar felsőoktatási- és kutatóintézmények tanszabadságát is veszélyezteti – közölte az intézmény.

A CEU közleménye szerint az elfogadott törvénymódosítás még hátrányosabb határidőket jelöl meg, mint az eredeti törvényjavaslat. Az az elvárás, mely szerint a CEU-hoz hasonló külföldi intézményeknek felhatalmazást kell kapniuk az Egyesült Államok szövetségi kormányától, az Egyesült Államok Alkotmányának téves értelmezésén alapul. Az Egyesült Államok törvényei egyértelműen a szövetségi államok hatáskörébe utalják az oktatásügyet. 2004 óta egy, a Magyar Köztársaság akkori Miniszterelnökének és New York Állam Kormányzójának közös nyilatkozata alapján működik a CEU – tudatta az intézmény.

A CEU szerint az új törvény sérti az Alaptörvénynek a tudományos kutatás szabadságát óvó rendelkezéseit. "Jogi úton fogjuk megkérdőjelezni a törvénymódosítás alkotmányosságát." – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. "Addig is megkérjük a Magyar Kormányt, hogy bocsátkozzon párbeszédbe annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, lehetséges-e a jelen helyzetet rendező megegyezésre jutni. Az ennek eredményeképpen létrejövő kötelező érvényű nemzetközi szerződésnek biztosítania kell a CEU további működését Budapesten, és meg kell védenie a tanszabadságot."

„A törvénymódosítást a CEU-t és diplomáit is érintő támadások kereszttüzében egy hét alatt erőszakolták át az Országgyűlésen. Ezek a támadások nem értek célt. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a magyar oktatóktól, tudósoktól, diákoktól és oktatási intézményektől kapott támogatásért" - mondta a Ignatieff.

Az intézmény emlékeztette a kormányt a CEU és a tanszabadság mellett megnyilvánuló nagyszámú támogatásra, amely Magyarország vezető tudósaitól, Nobel-díjasoktól, egyetemi rektoroktól és elnököktől, az Egyesült Államok Külügyminisztériumától, felsőoktatási szervezetektől, diákszervezetektől és magyar állampolgároktól érkezett.

A CEU változatlan formában fenntartja oktatási programjainak integritását és folytonosságát ebben az időszakban is, és biztosítja minden jelenlegi és jövőbeli hallgatóját, hogy az egyetemünk minden körülmények között folytatja működését – közölték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×