eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Palkovics László így oldja meg a CEU problémáját

A magyar törvényeket mindenkinek be kell tartania - hangsúlyozta az oktatási államtitkár a felsőoktatási törvényt módosító javaslattal kapcsolatban csütörtökön Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Palkovics László a CEU rektorával való előző napi egyeztetésről újságírói kérdésre elmondta: megismerték az érveiket, és ennek alapján nem szükséges visszavonni a javaslatot. A törvényben szereplő feltételeket teljesíthetőnek tartja.

A CEU számára nem jelent kockázatot a javaslat - erősítette meg korábban is hangoztatott álláspontját. Hozzátette: más egyetem nem élt kifogással a javaslat ellen, és a magyar törvényeket mindenkinek, minden felsőoktatási intézménynek be kell tartania.

Kifejtette: két egyetemről van szó, a CEU Amerikában bejegyzett, ott akkreditált, de ott nem működő, viszont Magyarországon képzést folytató külföldi egyetem. A Közép-európai Egyetem Magyarországon bejegyzett, alapítványi fenntartóval működő magánintézmény; a két intézmény telephelye ugyanakkor azonos.

Ha a CEU-ra vonatkozó feltételeket nem sikerülne teljesíteni, bár a szándék megvan, akkor a másik egyetem tovább működhet, így oktatói és hallgatói érdeksérelem nem lesz - mondta Palkovics László. Az a kérdés, hogy a Magyarországon folyó képzésre kapnak-e majd a hallgatók amerikai és magyar diplomát is - tette hozzá, megjegyezve: "érti az üzleti részét", s attraktívabb is a képzés, ha két oklevél jár vele.

Az oktatási államtitkár szerint diplomáciai bonyodalom nem várható a javaslat miatt.

Jelezte azt is: péntek délután az MTA elnökével tárgyal majd, s a törvénymódosításról egyeztet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával és a rektori konferenciával is.

A szerdai fejleményekről itt olvashat.

Csaba László, a CEU professzora is nyilatkozott az InfoRádiónak, ezt itt olvashatja el, illetve hallgathatja meg.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×