INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

mindennapos testnevelés

testnevelés

sportlövészet

maruzsa zoltán

A kormány is megszólalt az iskolai sportlövészet ügyében

A kormány is megszólalt az iskolai sportlövészet ügyében

InfoRádió

A Nemzeti Alaptanterv megváltoztatásával egy időben bővülhetnek az iskolai kerettantervek az alternatív sportolási lehetőségekkel - mondta az InfoRádiónak a Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár. A mindennapos testnevelés órán küzdősportot és sportlövészetet is tanulhatnak majd a diákok.

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár szerint az iskolák 10-15 százalékában még szükség van fejlesztésekre, de a többi helyszínen adottak a lehetőségek a mindennapos testnevelésre. Maruzsa Zoltán azonban jelezte, hogy például egy több évtizede épült tornacsarnok esetében, hiába jelentkezik a statisztikában megoldott helyszínnek, nem biztos, hogy kellően modern és jól felszerelt.

A jelenlegi szabályok szerint a mindennapos testnevelés alól csak az mentesülhet, aki igazolt sportoló vagy olyan sporttevékenységet végez, amely ezzel egyenértékű. Mint az államtitkár elmondta, ezt minden esetben kérelmezni kell, és

az iskolában mérlegelhetik, hogy felmentik-e a tanórák egy részének a látogatása alól.

Maruzsa Zsoltán úgy nyilatkozott, hogy alsó tagozaton arra törekednek, hogy ha van rá mód, ne kérjenek felmentést, de ott is van lehetőség az egyéni mérlegelésre.

A kormány most a mindennapos testnevelés keretében gyakorolható sportok körének kiszélesítését tervezi, így szóba került a küzdősport és a sportlövészet tananyagba iktatása, de az államtitkár szerint nincs szó arról, hogy ez kötelező lenne, ráadásul döntés sem született még ebben a kérdésben.

"A testnevelés-kerettantervek határozzák meg, hogy milyen sportokat űzhetnek a diákok - mondta Maruzsa Zoltán. - A leghangsúlyosabb a torna, a labdajátékok és az atlétika, most ehhez csatlakozhat a küzdősport, illetve a sportlövészet, de csak választható opcióként. Erre is készül egy koncepció, amelyet a kormány csak a későbbiekben fog megvitatni."

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

170327 BEL1 1630 Mindennapos testnevelés alternatívái - Maruzsa GI
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018