eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk
A kormány is megszólalt az iskolai sportlövészet ügyében

A kormány is megszólalt az iskolai sportlövészet ügyében

A Nemzeti Alaptanterv megváltoztatásával egy időben bővülhetnek az iskolai kerettantervek az alternatív sportolási lehetőségekkel - mondta az InfoRádiónak a Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár. A mindennapos testnevelés órán küzdősportot és sportlövészetet is tanulhatnak majd a diákok.

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár szerint az iskolák 10-15 százalékában még szükség van fejlesztésekre, de a többi helyszínen adottak a lehetőségek a mindennapos testnevelésre. Maruzsa Zoltán azonban jelezte, hogy például egy több évtizede épült tornacsarnok esetében, hiába jelentkezik a statisztikában megoldott helyszínnek, nem biztos, hogy kellően modern és jól felszerelt.

A jelenlegi szabályok szerint a mindennapos testnevelés alól csak az mentesülhet, aki igazolt sportoló vagy olyan sporttevékenységet végez, amely ezzel egyenértékű. Mint az államtitkár elmondta, ezt minden esetben kérelmezni kell, és

az iskolában mérlegelhetik, hogy felmentik-e a tanórák egy részének a látogatása alól.

Maruzsa Zsoltán úgy nyilatkozott, hogy alsó tagozaton arra törekednek, hogy ha van rá mód, ne kérjenek felmentést, de ott is van lehetőség az egyéni mérlegelésre.

A kormány most a mindennapos testnevelés keretében gyakorolható sportok körének kiszélesítését tervezi, így szóba került a küzdősport és a sportlövészet tananyagba iktatása, de az államtitkár szerint nincs szó arról, hogy ez kötelező lenne, ráadásul döntés sem született még ebben a kérdésben.

"A testnevelés-kerettantervek határozzák meg, hogy milyen sportokat űzhetnek a diákok - mondta Maruzsa Zoltán. - A leghangsúlyosabb a torna, a labdajátékok és az atlétika, most ehhez csatlakozhat a küzdősport, illetve a sportlövészet, de csak választható opcióként. Erre is készül egy koncepció, amelyet a kormány csak a későbbiekben fog megvitatni."

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×