eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elismeri a Magyarországon elért eredményeket az OECD, de további lépéseket sürget - a nap hírei

Nem tartja célszerűnek a magyar kormányfő, hogy Brüsszel az Ankarával kötött migrációs egyezségre alapozza Európa biztonságát. 52-re emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban.

A miniszterelnök szerint a magyar határon épülő második biztonsági kerítés a Törökország felől érkező legnagyobb tömegeket is feltartóztatja majd. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott: Ausztriában és Németországban nyugodtan alhatnak az emberek, mert a magyarok megvédik Európa külső határait. Hozzátette: meg kell egyezni a törökökkel, de nem okos politika kizárólag az ő kezükbe helyezni a térség biztonságát. Kijelentette: Brüsszelt meg kell állítani, és a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani. Úgy fogalmazott: Brüsszel nemzeti hatásköröket akar elvenni a tagországoktól, ami veszély jelent egész Európára, ezért változásra van szükség az uniós politikában.

Elismeri a Magyarországon elért reformeredményeket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, de további lépéseket sürget az adminisztráció csökkentéséért és a versenyképesség javításáért. A jelentésben az OECD arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon az egy főre jutó GDP mintegy fele a legfejlettebb OECD tagországokénak, és a pénzügyi-gazdasági válság után veszített lendületéből a felzárkózás üteme. A nemzetközi szervezet szerint változtatni kell a gazdaságpolitikai szabályozás és az eljárások átláthatósága területén, egyszerűsíteni kell a hivatali ügyintézést, illetve javítani a közbeszerzési eljárás hatékonyságát. Emellett az idősek foglalkoztatásának fokozására, az oktatási rendszer javítására és a szolgáltatási szektorban a verseny erősítésére is javaslatot tesz az OECD.

Az oktatási államtitkár szerint nem függ össze a Nemzeti alaptanterv és a kilencedik osztály bevezetésének kérdése. Palkovics László az InfoRádió kérdésére cáfolta, hogy ellentmondás lenne a kormányzati nyilatkozatokban. Elmondta: a NAT bevezetését 2019-re tervezi a kormány és a tartalmi fejlesztés el is kezdődött. Palkovics László hozzátette ugyanakkor, hogy a kilencedik osztályról a kabinet egyelőre első olvasatban tárgyalt, de nem döntött az ügyben.

Több mint 25 millió forinttal támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az Egyesült Királyság egyetemein tanuló magyar hallgatók magyarországi nyári gyakorlatát. A kiírás alapján egy vállalkozás minden gyakornokra külön pályázatot nyújthat be, azonban egyszerre legfeljebb 5 gyakornok foglalkoztatására igényelhet forrást.

52-re emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, közülük 15 esetben igazolták is a betegséget - számolt be az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa. Oroszi Beatrix elmondta: a gyanús esetek közül hármat kizártak, 34 esetben pedig még tartanak a laboratóriumi vizsgálatok.

Romániában 3799-re emelkedett az igazolt kanyarós esetek száma a betegség tavaly februári megjelenése óta. Az országos közegészségügyi intézet adatai alapján az utóbbi hónapban gyakorlatilag hétről hétre megduplázódott az újabb megbetegedések száma.

Berlin és Washington közös érdekeit hangsúlyozta a német kancellárral tartott találkozó után az amerikai elnök. Donald Trump és Angela Merkel első alkalommal találkozott egymással. Donald Trump megerősítette: az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de szükségesnek tartja valamennyi tagállam növekvő mértékű anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szövetséghez. Angela Merkel Németország katonai kiadásainak további növelésére tett ígéretet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×