eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin
Orbánhoz fordultak az orvosok: ellátás nélkül marad az ország jó része

Orbánhoz fordultak az orvosok: ellátás nélkül marad az ország jó része

Az egészségügyi bérmegállapodás devalválódása miatt a közalkalmazotti bértábla korrekcióját, az oktatásban és az alapellátásban dolgozó orvosok fizetésének rendezését sürgeti a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Orbán Viktor miniszterelnökhöz írott levelében.

Sürgős beavatkozást kér levelében az orvoshiány rosszabbra fordulása ellen Orbán Viktor miniszterelnöktől a MOK elnöke - írja a Napi.hu. A rendszerben fellelhető anomáliák sürgős megoldása nélkül az egészségügy emberi erőforrás válsága, különösen orvoshiánya nem hogy nem oldható meg, de előreláthatóan ismételten rossz irányba fordulna.

A levélben Éger István kifejti, a 2017-es jelentős mértékű minimálbér-emelés és garantált bérminimum máris devalválja a fél évvel ezelőtt megkötött bérmegállapodás eredményeit, ezért a MOK nélkülözhetetlennek látja, hogy a garantált bérminimum növekményét a teljes bértáblában átvezessék.

Éger megengedhetetlen diszkriminációnak minősíti, hogy az orvosképző helyeken oktatói státusban lévőktől érkező panaszok szerint azok, akik nemcsak tanítanak, de szakorvosként gyógyítanak is, nem kapták és nem kapják a valamennyi járó-fekvőbeteg ellátásban dolgozók számára kialkudott, és októbertől fizetett 107 ezer forintos béremelést. 

Az alapellátásban dolgozók körében pedig az okoz felzúdulást, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozásból nem kevesek számára már az is nehézséget jelent, hogy az említett garantált szakmai bérminimumot és annak megnövekedett közterhét kifizessék szakdolgozó alkalmazottaik részére. 

Erre jelenleg semmilyen esély nincs, és nem is lesz mindaddig, amíg legalább még ötször évi 10 milliárd forint praxispénz-emelkedéshez nem jutnak. Feltéve persze, hogy időközben a szakorvosi bérek tovább nem emelkednek, mert abban az esetben még ez sem volna elegendő.

Így valóban

ellátás nélkül maradhat rövidesen az ország jó része,

mert ha a praxisok eltartó képességét nem rendezik, nem lesz, aki veszteségre ítélt vállalkozást vásárolva az idős generáció helyébe lépjen - figyelmezteti a miniszterelnököt a MOK elnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×