eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Megint egyre hosszabb a transzplantációs várólista

Megint egyre hosszabb a transzplantációs várólista

Idén már száznál is több transzplantációt végeztek a hazai kórházakban. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) friss adataiból az is kiderül, 2017-ben 33 alkalommal valósult meg az országban szervkivétel elhunyt donorokból. A várólisták azonban tovább dagadnak – derült ki a Magyar Nemzet összesítéséből.

A nemzeti szervdonációs regiszter legfrissebb mutatói alapján hazánkban idén már 84 beteg kapott új vesét, 18 páciensnek volt májátültetése, és 12 alkalommal végeztek az orvosok szívátültetést.

A ritkább, kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésből is előfordult már kettő, és öt beteg már új tüdővel lélegezhet.

A várólisták azonban így sem rövidek:

tovább emelkedett például a vesére várakozók száma,

ugyanis míg 2016 februárjában 1145, augusztusban 1158, addig idén márciusban már 1207 ember szerepelt a várólistán. Közülük az OVSZ tájékoztatása szerint azonban 415 betegnél valamilyen oknál fogva jelenleg nem hajtható végre transzplantáció.

Megint egyre hosszabb a transzplantációs várólista

Az, hogy valakit milyen hamar sikerül megműteni, több tényezőtől is függ,

orvosszakmai és igazságossági szempontok alapján döntenek.

Ez ma már nem Magyarországon dől el, hanem az Eurotransplantnál, melynek hazánk 2011 óta tagja, így hét másik országból is érkezhetnek donorszervek hozzánk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×