eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán: Európa nem lehet kétsebességes - a nap hírei

A miniszterelnök szerint kétsebességes Európa nem jöhet létre, nincs elsőrendű és másodrendű Európa. Még az idén 150 ezerre csökkentené a közfoglalkoztatottak számát a kormány. A Fővárosi Ítélőtábla 9 év szabadságvesztésre súlyosbította a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos büntetését. A nap legfontosabb hírei március 10-én.

A miniszterelnök szerint kétsebességes Európa nem jöhet létre, nincs elsőrendű és másodrendű Európa. Orbán Viktor az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóját követően úgy fogalmazott: a kétsebességes Európa a legellenszenvesebb gondolatok közé tartozik. Beszélt arról is: a migránsok őrizetbe vétele nem egyenlő a fogva tartásukkal. Hozzátette: megbeszélésükön a tagállami vezetők nem emeltek kifogást az új magyar szabályozás ellen, mert az megegyezik azokkal a javaslatokkal, amelyeket Németország és Ausztria is sürgetett. A miniszterelnök szerint Donald Tusk újraválasztása az Európai Tanács élére Magyarország számára Európa működőképességéről szólt.

Brüsszelben a teljes egyetértés hiányában 27 tagország által támogatott nem hivatalos zárónyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió állam- és kormányfői. Eszerint folytatni kell a gazdaság korszerűsítését célzó strukturális reformokat, erősíteni kell az államháztartást és támogatni kell a befektetéseket.

Még az idén 150 ezerre csökkentené a közfoglalkoztatottak számát a kormány. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: erre 40 milliárd forintot különített el a szaktárca. Varga Mihály hozzátette: a tervek szerint 2018 nyarától 3 éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni. A szakképzettséggel rendelkezők csak abban az esetben vonhatók be a programba, ha a járási hivatal 3 hónapig nem tudott megfelelő állást felajánlani az álláskereső számára. A 25 év alatti fiatalok pedig csak akkor vehetők közfoglalkoztatásba, ha a munkaerő-piaci program nem kínál számukra egyéb, reális lehetőséget.

Már az ország 11 megyéjéből jelentettek kanyarógyanús eseteket - közölte az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa. Minden megyében legfeljebb 1-2 betegséggyanú fordul elő. Oroszi Beatrix hozzátette: eddig 13 embernél igazolta a laboratóriumi vizsgálat a betegséget. Hangsúlyozta, a lakosság egészét közvetlenül érintő járványveszély nincs.

Az eddigieknél jobb és biztonságosabb ellátási rendszer kialakítása az e-receptek bevezetésének célja - mondta a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke. Hankó Zoltán az M1-en hozzátette: a fejlesztőkkel abban állapodtak meg, hogy a betegek még egy ideig felírási igazolást kapnak, hogy nyomon tudják követni, milyen gyógyszereket írt fel az orvosuk.

Több mint 300 háziorvosi és fogorvosi praxis betöltésére lehet pályázni. A fogorvosok ettől az évtől kapcsolódhatnak be a programba. Az idén nőtt a támogatás összege is, amely 12 és 20 millió forint között változik. A vissza nem térítendő pénzt az az orvos kaphatja meg, aki vállalja, hogy legalább 6 évig biztosítja az ellátást az eddig betöltetlen praxisban.

A Fővárosi Ítélőtábla 9 év szabadságvesztésre súlyosbította a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos büntetését. A táblabíróság a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a volt kórházigazgatót, emellett végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. Az ügyben tavaly májusában elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék, nem jogerősen 4 év börtönbüntetést szabott ki, mellékbüntetésként pedig öt évre tiltotta el az orvost hivatása gyakorlásától. Az ügy azután került a táblabíróság elé, hogy a vádlott és védője felmentésért, az ügyészség pedig súlyosításért fellebbezett.

A földi kiszolgáló személyzet sztrájkja miatt csaknem valamennyi járatot törölni kellett a két berlini nemzetközi repülőtér pénteki menetrendjéből. A schönefeldi és a tegeli repülőtéren összesen 659 járat marad ki a szolgáltató szektor szakszervezeti szövetségének felhívására szervezett sztrájk miatt, nem közlekednek a budapesti járatok sem. A munkabeszüntetés hajnali 4 órakor kezdődött és szombat reggel 5 óráig tart. Szombaton még egész nap fennakadások fordulhatnak elő a német főváros repülőterein.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×