eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla
Új kísérletek indulnak a gyerekkori agydaganatok kezelésére

Új kísérletek indulnak a gyerekkori agydaganatok kezelésére

Több mint száz beteg bevonásával kutatást indít a Semmelweis Egyetem Kettes Számú Gyermekgyógyászati Klinikája. A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét kutatva azt reméljük, hogy a mostani 50 százalékos túlélési arányon nagyban tudunk javítani, és új gyógyszereket fejlesztünk ki a gyermekkori agydaganat kezelésére – mondta az InfoRádiónak Szabó András, a Semmelweis Egyetem Kettes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

„Ha a konvencionális kezelésre nem reagál a felnőtt beteg, akkor a biológiai terápia jöhet szóba, amikor megnézzük a tumor genetikai sajátosságát, így célzottan az adott daganatot lehet kezelni. Ezzel a módszerrel szép eredményeket értünk el mi is, illetve nemzetközileg is” - mondta a klinikaigazgató.

Új kísérletek indulnak a gyerekkori agydaganatok kezelésére

„Ennek az analógiájára szeretnénk a gyerekkori agydaganatoknál is olyan indikációs lehetőségeket találni, amelyre biológiai terápiával további kiegészítő kezelést tudunk adni” - folytatta Szabó András.

Ehhez a felnőtteknél már bevált gyógyszereket most gyermekeknél is próbálják meg bevetni.

„Találhatunk olyan aktivitást az agyban, amely a felnőtt gyógyászatban alkalmazott egyik terápiára is reagálhat, így azt is kipróbálhatjuk” - közölte a klinikaigazgató.

„Ha egy agydaganatos gyereket a hagyományos kezeléssel nem tudunk gyógyítani,

azt nem tehetjük, hogy kipróbálunk mindent, ami egy gyógyszertárban van.

De azt megnézhetjük, hogy a nálunk kezelt agydaganatos gyerekek tumora milyen típusú genetikai elváltozást mutat, majd annak alapján választhatunk a lehetséges gyógyszerek közül. Ez a mi kutatási projektünk célja” - közölte a vezető.

Kifejtette, hogy a hároméves kutatás célja, hogy a rendelkezésre álló mintákat megvizsgálják, és beazonosítsák azokat a lehetőségeket, amelyek biológiai terápiával kezelhetők, majd a rendelkezésre álló gyógyszereket kipróbálva kezeljék.

„Amikor pedig olyan új targetgéneket azonosítunk be, amiket még mások nem fedeztek fel, akkor – az MTA TTK-val, illetve gyógyszergyárakkal összefogva – gyógyszereket is megpróbálunk létrehozni. Azt reméljük, hogy

legalább egy, talán két ilyen gyógyszert is fogunk találni, amelyiket kipróbálva a tumorgátlását elő tudjuk idézni”

- ismertette a terveket a Semmelweis Egyetem Kettes Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×