eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kormány felmérést készít a bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól

A kormány felmérést készít a tavaly novemberben a szociális partnerekkel aláírt bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Liga Szakszervezetek (Liga) konferenciáján.

Simon Attila hozzátette: a nagy állami és az önkormányzati cégektől, valamint a versenyszférában működő kis- és közepes vállalkozásoktól is visszajelzést várnak egyebek mellett arról, hogyan tudják kigazdálkodni a béremeléseket, és mindez hogyan érinti a vállalkozások működését. A felmérés az első negyedév eredményeire terjed ki, így várhatóan április elejére készül majd el - ismertette.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a közszférában dolgozók reálbére az életpályamodellek 2012-es bevezetése után nagy mértékben emelkedett, jelenleg pedig a közszférában tapasztalható béremelés átlagos mértéke már megközelíti a versenyszféra béremelésének az átlagát.

A rendezvényen Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga elnöke elmondta: a Liga és a többi magyar szakszervezeti konföderáció is a dolgozói szegénység megszüntetéséért dolgozik. Hozzátette: ennek a munkának fontos része volt a 2016-os bérmegállapodás, valamint az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál kezdeményezett bérfejlesztés.

A Foglalkoztatás és béremelés az állami szektorban című konferenciát a Liga Szakszervezetek és a Friedrich Ebert Stiftung közösen szervezte.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×