eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gyurcsány: egy az egy ellen

Gyurcsány: egy az egy ellen

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a jövő évi parlamenti választáson minden egyéni választókerületben csak egy baloldali jelöltet állítsanak.

A párt elnöke a DK szombati tisztújító kongresszusán úgy fogalmazott: megértették, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló pártlistán fog indulni.

"Ha így akarjátok, így lesz. De figyelmeztetek mindenkit, lehet hogy sok a zászló, de egy a tábor, és egy jelöltnek kell indulnia minden egyéni választókerületben. Egy az egy ellen, ezt javasolja a DK. A tényeket tudomásul vesszük, nincs harag, sértődés, féltékenység, felelősség van" - fogalmazott Gyurcsány.

A pártelnök kijelentette, a tényeket tudomásul veszik, nincs harag, nincs sértődöttség vagy féltékenység. Hozzátette, neki viszont az is a felelőssége, hogy képviselje azt a félmillió embert, aki hisz abban, amiről a DK beszél és erről a felelősségről nem mond le.

A volt szocialista miniszterelnök a Momentumról is szót ejtett.

"Vessetek a mókusok elé, de én örülök a Momentum megjelenésének. Kihívás? Hála Istennek! Lehet, hogy jobb munkára ösztönöz, de ez nem baj, nem árt a demokratikus ellenzéknek" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A népszavazási kezdeményezés megmutatta, hogy mi az az eszköz, amivel a hatalmat két választás között is meghátrálásra lehet kényszeríteni - folytatta, egyúttal azt javasolta mindenkinek, hogy helyben és országosan is "bombázzák" a hatalmat népi kezdeményezésekkel.

Arra kell törekedni, hogy a kormány érezze, vele szemben egy olyan jól szervezett demokratikus sokaság áll, amelyik megmutatja az egység erejét, de a maga színes belső világát is - közölte Gyurcsány Ferenc, aki beszédében a jövő évi választást sorsfordítónak nevezte, aminek az a tétje, hogy romlásból virágzásba fordítsák Magyarországot.

Romlás van ott, "ahol a többségnek kuss a neve", ahol a hatalmon lévők legfontosabb jellemzője, hogy törvényesen lopnak, ahol százezrek és milliók úgy érezhetik, hogy nem részei a hazának - sorolta. Romlás van ott, ahol gyerekek százezrei éheznek, az állam saját törvényeivel kényszerít embereket, hogy a minimálbérnél kevesebbért gürcöljenek, ahol a miniszterelnök "butaságból, cinizmusból és talán történelmi tudatlanságból" etnikai homogenitásról beszél. Romlás van ott, ahol egy vidéki városban nem választanak meg egy jó nevű színházigazgatót, mert a hatalomnak nem tetszik, ahol a hatalom a legfontosabb kérdésekben nem meri megkérdezni polgárai véleményét és ha ez ellen a polgárok fellázadnak, a hatalom elmenekül - jelentette ki.

Fontos, hogy az ország lakóit ne válassza el áthághatatlan szakadék - folytatta beszédét Gyurcsány Ferenc. Az erőszakkal tett egyenlőség viszont szolgasághoz vezet - jelentette ki, hozzátéve: ezért nem hisz a vagyonegyenlőségben, mert az egyik ember tehetségesebb, szorgalmasabb, ügyesebb a másiknál, ezt pedig honorálni kell.

Az alapjövedelemről úgy vélekedett, hogy ha az életből, a boldogulás motivációjából elvész az erőfeszítés, akkor nem előre fognak haladni, hanem egy helyben toporogni. Ez nem azt jelenti, hogy nem kellene segíteni a bajban lévőknek, ezért azt kell kérni, hogy a havi fél vagy egymillió forint felett keresők fizessenek valamivel több adót - tette hozzá.

A kormányzatról azt mondta, hogy "ellopták az országunkat, lopják mind a mai napig, szerintem gyalázat ami történik". Hangsúlyozta, nem akarja, hogy valakik úgy gondolják, hogy "mi alattunk boszorkányüldözés lesz. Mi nem boszorkányokat üldözünk, hanem tolvajokat, ez a különbség".

A DK-ban vannak azok, akik közreműködtek mindannak a megteremtésében, ami 2002 után jó és maradandó volt - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Szavai szerint ők adtak nyugdíjkorrekciót, ők adtak először ingyen tankönyvet és étkezést, tisztességes munkát a minimálbérért. Eközben felépítettek és felújítottak sok száz iskolát, rendelőt és kórházat - mondta. Aki ezt ki akarja dobni az ablakon, csak azért mert nem elég erős hozzá, hogy szembeszálljon a mai kormány hazug valóságértékelésével, az elveszi az életük egyik legsikeresebb darabját, amikor Magyarország sikeres volt - szögezte le.

A DK álláspontja nem változott, mert a demokraták között van különbség és vita, de közös történelmi felelősségük, hogy "visszabillentsük a történelmi időt a maga helyére" - emelte ki. Ehhez képest az lenne a fő vita tárgya, hogy melyikük mit tett 2002-ben vagy 2007-ben, melyikük családját hogyan gyalázták meg korábban - kérdezte a pártelnök. A DK az együttműködés pártján áll, "türelmünk van, de az idő elfogyott" - összegzett.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×