INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

apa

család

családalapítás

Ezért tűnnek el az apák

Ezért tűnnek el az apák

Infostart / InfoRádió

Eltűntek az apák a gyerekkönyvekből, illetve ha mégis felbukkannak, akkor csetlenek-botlanak, szerencsétlenkednek - hangzott el az Apa Akadémia kedd esti nyitó előadásán.

„Sajnos kóros kép alakul ki a férfiakról, és a média eléggé torzítja az apaképet. De azt gondolom, hogy bármelyik férfiból lehet jó apa, ha a maga módján eléggé szereti a gyermekét” - véli Dézsi Réka mentor, az Apa Akadémia előadója.

„Arról, hogy milyen apakép él nemcsak az apák, hanem az édesanyák fejében, arról nem tehetünk, hiszen így szocializálódtunk” - tette hozzá Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója.

A pszichológus elmondta: az amerikai kutatások szerint

az amerikai mesekönyvekben és filmsorozatokban vagy nincsenek apák, vagy ezek az apák ügyetlenek, butuskák

– főleg a család és a gyermeknevelés kérdését tekintve.

„Sajnos ez nemcsak Amerikára jellemző, hanem a mi meséinkre és sorozatainkra is, amiket a gyermekeink néznek” - folytatta Léder László.

A pszichológus szerint fontos azt tudatosítanunk, hogy erről a cuki, kicsit ügyetlen apaképről valahogy

váltanunk kell egy reális apakép felé

– ahol amikor egy apa a gyerekével foglalkozik, akkor ne csak mosolyt vagy nevetést váltson ki, hanem például mondjuk a támogatást is.

„Természetes legyen az, hogy nagyon sokféle apa foglalkozik a gyermekével nagyon sokféle módon” - vázolta az Apa Akadémia alapítója.

Dézsi Réka úgy véli, egyáltalán nem ismerjük az apaság helyzetét Magyarországon, mert ez annyira tabutéma és annyira szűk körben terjedő információ, amire nehéz rátalálni.

„Arra döbbentünk rá, hogy az apairodalom is nagyon szűkös, pedig szükség van információra, mert nagyon kevés van belőle” - mondta az Apa Akadémia előadója.

Léder László szerint

nagyobb kutatásra lenne szükség,

hogy reprezentatív adataink legyenek, ne csak véletlenszerűek.

„Nem tudjuk ugyanis, hogy egy átlagos magyar apa vagy a különböző apák hogyan élnek, milyen kérdésekkel kell megküzdeniük, mivel a nyugat-európai országokban, illetve az Egyesült Államokban végzett kutatások adatait használjuk” - közölte az Apa Akadémia alapítója.

Léder László kiemelte: egy központi támogatást igénylő nagy kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy válaszokat adjunk reális helyzetekre.

Kapcsolódó hang

Csak a mai mesékben esetlenek az apák?
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018