eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Itt az e-recept, totálisan átalakul a rendszer

Itt az e-recept, totálisan átalakul a rendszer

A napokban indul az e-recept kísérleti programja, a novemberben élesben induló rendszer tesztelését harminc patikában kezdik meg. Bőven vannak még azonban ismeretlen részletek - például hogy írja alá a beteg az elektronikus receptet?

Március elején harminc patikában indul az a kísérleti program, amely augusztus közepéig az e-recept alkalmazását igyekszik tesztelni. A gyógyszertárak ezt követően, szeptember elejétől már csatlakozhatnak a rendszerhez, az éles indulás pedig novemberben lesz. Ekkor már minden orvosnak és gyógyszerésznek alkalmaznia kell az e-receptet, be kell jelentkeznie a rendszerébe – tudta meg a Magyar Nemzet Hankó Zoltántól, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökétől. Ahhoz, hogy mindez a határidőre tényleg beindulhasson, az orvosok vényfelíró programját is fejleszteni kell, a kontrollt is biztosítani kell, a szükséges jogszabályi korrekciókat is el kell végezni. Emellett mindenkinek – orvosnak, betegnek és gyógyszerésznek egyaránt – minden rá vonatkozó dologgal tisztában kell lennie.

Elég sok ismeretlen rész van még a rendszerben, ami viszont több előnnyel is járhat majd. A lap összeállításából szemezgettünk:

  • Garancia kell arra, hogy a patikusokhoz a rendszerben eljutó e-receptet létező orvos állította ki.
  • A rendszer csak szabályos vényeket fogadjon be, vagyis kiküszöböljék azt, hogy az orvos esetleg nem megfelelő támogatással írja fel a gyógyszert, nem megfelelő mennyiséget rendel belőle.
  • Kellene "jelképes" recept is, vagyis egy igazolásféle azért, hogy nyomon követhető legyen, milyen recepteket kaptunk - és esetleg nem váltottunk ki (például amikor a pénz híján lévő beteg "legózni" kényszerül a receptekkel).
  • Ki és hogy válthatja ki azokat a recepteket, amelyeket a "tulajdonosuk" nem tud (mert mondjuk ágyhoz kötött)?
  • Biztosítani kell, hogy az e-receptet aláírhassa a beteg.
  • Orvos és patikus melyik recepteket láthatja és mennyi időre visszamenőleg?
  • Eltűnnek a dátum nélküli, "biankó" receptek.
  • Kiderül, ha valaki ugyanazzal a bajjal két különböző orvoshoz jár és kap receptet.
  • Egyszerűbbé válik az elszámolás az Országos Egészségpénztárral.
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×