eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Paksról is vitáztak a parlamentben

Az Országgyűlés ülésén is szóba került, hogy az LMP népszavazást tartana a paksi bővítésről. A szocialisták támogatják az elképzelést, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint arról lehet referendumot tartani, amit a jogszabályok engednek és elegendő a támogatottsága.

Múlt héten jelentette be az LMP, hogy népszavazást kezdeményez a paksi bővítésről. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt képviselője erre az Országgyűlés ülésén, napirend előtti felszólalásában is kitért.

„Egyszerűen felháborító, hogy a magyar energiastratégiáról nem dönthetnek a magyar emberek, hogy helyettük és a fejük felett egy nemzetközi szerződés és Oroszország döntsön. Meggyőződésünk, hogy a magyar embereknek van joguk eldönteni, hogy atomenergiával vagy anélkül akarnak hosszú távon élni” - fejtette ki.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője maga is támogatta az LMP kezdeményezését.

„A magyar emberek jövőjével kapcsolatos valós probléma az a 3 ezer milliárd forintos orosz hitel, amely 21 évre adósítja el az országot és szolgáltatja ki az orosz érdekeknek. Az MSZP fenntartja azt a korábbi években megfogalmazott álláspontját, hogy az atomenergia felhasználásáról széleskörű társadalmi vita után népszavazással kell dönteni” - emelte ki.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: népszavazást arról lehet tartani, amit a jogszabályok engednek, és aminek kellő társadalmi támogatottsága van.

„Ha a jogszabályok megengedik és van kellő társadalmi támogatottság, akkor lesz népszavazás a kérdésben, ha nem engedik a jogszabályok vagy éppen nincsen hozzá társadalmi támogatottság, akkor pedig nem” - közölte.

Az Alapjogokért Központ igazgatójának egy korábbi nyilatkozata alapján a Nemzeti Választási Bizottság várhatóan már első fokon elutasíthatja az LMP kezdeményezését, a paksi beruházást ugyanis már államközi egyezmények szabályozzák, amelyek nemzetközi szerződésnek minősülnek, az alaptörvény szerint pedig nem tartható referendum nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×