eur:
391.13
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem csitul a vita az OLAF-jelentés körül

Az egészségügyi rendszer, a korrupció és a 4-es metró is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

A szocialista Szakács László a magyar egészségügyi rendszer alacsony színvonalára hívta fel a kormánypárti képviselők figyelmét, akik - mint mondta - teljesen eltávolodtak az emberek valódi problémáiról. Hangsúlyozta, hogy egy pályakezdő magyar orvos harmadát keresi szlovák kollégáinak, ezért az egészségügyi béremelés elkésett és elégtelen.

Rétvári Bence, az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára emlékeztette az ellenzéki képviselőt, hogy mikor a szocialisták voltak kormányon, kórházakat zártak be és elbocsátottak 6000 orvost és ápolót. A kormány ezzel szemben elindította a rezidens-támogatási programot és ösztöndíj-programot indít az ápolóképzésben.

Sallai R. Benedek az LMP részéről a - szerinte - intézményesült kormányzati korrupcióról beszélt, felemlegetve például az Országos Roma Önkormányzatnál történteket, majd feltette a kérdést, hogy a főügyészség hogy-hogy nem tárta fel azokat a visszaéléseket a 4-es metró ügyében, amelyeket az Európai Unió csalás elleni hivatala igen?

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában rámutatott, hogy az uniós kimutatások alapján Magyarországon 2 százalék alatt van a szabálytalanul felhasznált források aránya.

Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője a társadalmi igazságosság tegnapi világnapjára emlékeztette képviselőtársait, amire Rétvári Bence a rámutatott, hogy miként segítette a kormány a legkevesebbet keresők rétegét az elmúlt években.

A fideszes Bánki Erik a 4-es metró beruházás ügyében, az unió csalás elleni hivatala által feltárt visszaélésekről szólva úgy fogalmazott: Demszky Gábor korábbi főpolgármester mindenképp hibás, ha tudott a visszaélésekről, azért, ha pedig nem, akkor azért.

Fónagy János államtitkár szerint joggal érdekli az állampolgárokat, hogy ki a felelős a történtekért és miként történik a felelősségre-vonás. Demszky Gábor felelősségére térve a politikus úgy látta, hogy az egykori főpolgármester büntetőjogi felelősségét nem tiszte megítélni.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik részéről a minimálbér emelését kevesellte és ismét a magyar bérek uniós átlagra emelését sürgette, amely szerinte minden magyar érdeke.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint azonban egy olyan mértékű béremeléssel, amit a Jobbik követel, csökkenne Magyarország versenyképessége, végül a munkavállalók innák meg a levét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×