eur:
393.92
usd:
368.88
bux:
65781.71
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Három bliccelő is egymilliónál nagyobb pótdíjat fizetett be

Három bliccelő is egymilliónál nagyobb pótdíjat fizetett be

Folyamatossá váltak tavaly a jogi eljárások a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pótdíjazási folyamataiban, sorra érkeznek bliccelésből származó rekordösszegű befizetések a közlekedésszervező társaság számlájára. Ezzel párhuzamosan 23 százalékkal csökkent a pótdíjazások száma.

A Budapesti Közlekedési Központ 2015-től alapjaiban felülvizsgálta a korábbi évek, évtizedek pótdíjazási gyakorlatát és módszereit, és úgy döntött, hogy szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben, és hatékonyabbá teszi a jegy- és bérlet nélküli utazásokból fakadó pótdíjtartozások behajtását – közölte a közlekedési társaság.

A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően az elmúlt másfél évben körülbelül 80 ezer fizetési meghagyást, valamint körülbelül 25 ezer végrehajtási eljárást indított a BKK azokkal szemben, akik jegy és bérlet nélkül vették igénybe a közösségi közlekedés szolgáltatásait. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara tájékoztatása alapján csak egyetlen cég, egy multinacionális telekommunikációs társaság adott be több fizetési meghagyást a BKK-nál követelései érvényesítése érdekében.

A BKK összeállította az elmúlt év legnagyobb pótdíjbefizetéseinek listáját, amely azért is kiemelt jelentőségű, mivel korábban ilyen összegű befizetések egyáltalán nem jelentkeztek a közlekedésszervező társaságnál. Fontos, hogy ezek az összegek már nem csak fizetési ígéretek, hanem konkrét befizetések, ezek többségét jogi eljárásokat követően fizették be a pótdíjazottak. Már nem egyedülálló az 1 millió forint feletti egyösszegű befizetés sem.

A rekorder 1 241 530 forinttal tartozott, ezt múlt hétfőn fizette be. Emellett volt egy 1 231 917 forintos és egy 1 168 923 forintos pótdíjas befizetés is.

A BKK közölte azt is, hogy miközben a következetes jegyellenőrzésnek és jogi eljárásoknak köszönhetően a helyszíni és utólagos pótdíjbevételek hónapról hónapra rekord bevételt eredményeztek, a pótdíjazások száma jelentősen csökkent. 2015 azonos időszakához képest közel 23 százalékkal kevesebb alkalommal,

összesen 254 943-szor töltöttek ki csekket a BKK jegyellenőrei azok számára, akik bliccelni próbáltak a budapesti járatokon.

Ha a BKK jegyellenőrei pótdíjaznak valakit utazása során, annak a helyszínen – vagy 2 munkanapon belül a kijelölt ügyfélszolgálatokon – 8 ezer forintot, azt követően, 30 napon belül, 16 ezer forintot kell befizetnie. Aki csak 30 nap után rendezi a pótdíjtartozását annak már 32 500 forintot kell befizetnie. Abban az esetben, ha valaki csak otthon felejtette a bérletét, 5 munkanapon belül lehetősége van 2 ezer forintos kezelési költség megfizetése mellett a bérlet utólagos bemutatására.

Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, tavaly ugyanis a BKK eldöntötte, hogy minden tartozást behajt, s ennek érdekében, ha kell, bíróságra viszi az ügyeket. A társaság egyébként ezzel sem vállal túl nagy kockázatot, hiszen a mai napig mintegy 450 pótdíjazási polgári per zárult le jogerősen, amelyekből 441 alkalommal, tehát az esetek 97 százalékában a BKK nyerte meg a pert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×