eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna

Mostantól jobb lesz Magyarországon

Egyre kevesebb helyen van árvízi készültség, és a belvízzel elöntött területek nagysága is folyamatosan csökken - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által az MTI-hez vasárnap eljuttatott tájékoztatójából.

AZ Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb jelentése szerint 10 vízügyi igazgatóság területén, 41 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: ebből hét szakaszon másod-, harmincnégy szakaszon elsőfokú készültség mellett védekeznek. Mint kiemelték: a belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken, jelenleg 32 ezer hektár van víz alatt, amelyből 17 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak.

Az időjárás is elősegíti a belvíz folyamatos levezetését, a következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék - tették hozzá.

Az árvíz miatt Magyarországon jelenleg már csak a Tisza alig több 179 kilométeres szakaszán van harmadfokú készültség a jéghelyzet miatt.

A jeges árhullámról az OMIT azt írta: a felsőbb tiszai szakaszoktól eltérően az Alsó-Tiszán a jégzajlás hosszan széthúzódó és váltakozó intenzitással vonul le. Az árhullám jelenleg Algyő és Szeged térségében tetőzik. A Közép-Tiszáról érkezett nagy mennyiségű uszadékos jeges ár eleje vasárnap a hajnali órákban ért Szegedre. A legintenzívebb jégzajlás vasárnap a déli órákban érkezhet meg Szeged térségébe.

Az előrejelzések alapján az elkövetkező napokban a Dunán "igen alacsony mederteltség mellett" áradó, a Tiszán először stagnáló, illetve lassan apadó vízállásokra, majd a Felső-Tiszán és mellékvízfolyásain is egy kisebb árhullám kialakulását valószínűsítik a szakemberek - írták a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×