eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ilyennek kéne lenniük a civil szervezeteknek

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a magyar lakosság többsége bizalmatlan a külföldi finanszírozású civil szervezetekkel szemben. A Závecz Research válaszadóinak többsége szerint viszont elfogadható, ha a civil szervezetek külföldről is anyagi támogatáshoz jutnak.

A magyar fenntartású civil szervezetekben a magyar lakosság 56 százaléka bízik, a külföldi politikai és gazdasági erők által finanszírozottakban azonban már csak a megkérdezettek 29 százaléka – olvasható a Századvég Alapítvány legutóbbi közvélemény-kutatásában. Lánczi Tamást, a társaság vezető elemzőjét hallják.

"Természetesen a politikai szimpátia kihat ezeknek a szervezeteknek a megítélésére, az NGO-knál (non-governmental organization, vagyis civil szervezet – a szerk.) amelyek az elmúlt időszakban azért nagyon élesen a politika kereszttüzébe kerültek, érezhető, hogy a baloldaliak nagyobb szimpátiával és nagyobb bizalommal fordulnak a külföldről finanszírozott NGO-k felé, míg a jobboldali szavazók sokkal kevésbé bíznak ebben."

Az eredménynek némileg ellentmond a Závecz Research Kutatóintézet nemrég közzétett kutatása, ám ez nem a társadalom civil szervezetekkel szembeni bizalmi viszonyát vizsgálta.

"A lakosság 6/10-e azt mondja, rendben van az, ha a civilek külföldről kapnak anyagi támogatást. Az emberek azt szeretnék, ha függetlenek lennének a hatalomtól a civil szervezetek és önálló és erős tényezői lennének a magyar közéletnek" - mondta Závecz Tibor, az intézet vezetője.

Emellett a megkérdezettek 8/10-ede elfogadhatónak tartotta, ha a civil szervezetek kritizálják a kormányt, 7/10-ede pedig úgy vélte, hogy a kormánynak nem szabad anyagilag támogatnia a hozzá közel álló civil szervezeteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×