eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Minden második ember munkáját teljesen megváltoztatják a robotok - lapszemle

Nálunk is vacakabbak a világmárkák. Az állam átvenné az üzemorvosokat. Vannak termékek, amelyek 7 éve jóval drágábbak voltak.

A magyar boltokban silányabbak a világmárkák –írja a Magyar Idők. A lap úgy tudja, hogy a magyar hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a problémát Európai Uniós szinten kell kezelni.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy még tavasszal meg akarja teremteni Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként a többi baloldali párttal az együttműködést. A lap forrásai szerint a szocialisták parlamenti frakciója támogathatónak találta a szegedi polgármester elképzeléseit a közös országos listáról és a közös 106 egyéni jelöltről.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy több ajánlat közül végül vevőre találtak a legutóbbi pályázaton az AirportLand Zrt. - Ferihegyhez közeli - ecseri ingatlanjai, amelyeket a felszámoló két évig hiába próbált eladni. A napilap szerint az eredetileg 8,5 milliárd forintra tartott, 21 darabos ingatlanegyüttest 1,44 milliárd forintért veheti meg a nyertes.

A Magyar Idők arról ír, hogy a jövőben az állam finanszírozná és felügyelné a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokat, vagyis az üzemorvosokat. A kiadásokat a munkáltatók fedeznék egy, a társadalombiztosításon belül erre a célra létrehozott kasszán keresztül. Ez azért lenne fontos, mert a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő rendszer alapja a munkahelyek, az egészségre káros munkakörülmények felmérése.

A Magyar Nemzet arról készített összeállítást, hogy az egyik magyar idegenforgalmi szervezet azt javasolja, hogy csak olyan vállalkozás hirdethessen a szállásközvetítő oldalakon - így az Airbnb-n vagy a Booking-on -, amely igazoltan bejelentette az önkormányzatnak apartmanjait. A lap kiemelte, hogy a Magyar Apartmankiadók Egyesülete már eljuttatta a Magyar Turisztikai Ügynökségnek részletes javaslatcsomagját, amelyben az is szerepel, hogy a szállásközvetítő oldalakat kötelezni kellene az idegenforgalmi adó beszedésére is, az így hasznosított apartmanok üzemeltetőjének elérhetőségét pedig úgy kellene feltüntetni, hogy a társasház lakói közvetlenül és gyorsan fordulhassanak hozzá probléma esetén.

Minden második ember munkáját teljesen megváltoztatják a robotok – írja Portfolio. Egy friss kutatás szerint a munkahelyi tevékenységek 45 százalékát a ma már létező technológiákkal automatizálni lehet, de teljes egészében csupán a foglalkozások 5 százalékát lehet helyettesíteni a jelenleg használatban lévő technológiákkal.

A napi.hu a Fővárosi Közgyűlés jövő heti üléséről azt írja, hogy a fővárosi önkormányzat idei összevont költségvetéséről is dönthetnek a képviselők. A rendelettervezet az önkormányzat bevételét 256,3 milliárd forintban, kiadásait 381,5 forintban állapítja meg. Az így keletkező 125 milliárdos hiányt az előző év költségvetési 17 milliárdos maradványának igénybevételével, 56 milliárdos hitelfelvételből, valamint a lekötött bankbetétek megszüntetéséből finanszíroznák.

A Pénzcentrum összeállítást készített arról, hogy melyik volt az a 13 termék, amely 7 éve jóval drágább volt a magyar boltokban. A KSH adatai szerint a prémium sörök a tavalyi átlagár szerint 3 forinttal olcsóbb, jelentős áresés volt az LCD televíziók esetében is, így ma 44 ezer forinttal kerülnek kevesebbe a 76-82 centiméteres készülékek. A szárazkolbászok kilónkénti átlagára 220 forinttal marad el a 2010-estől, 203 forinttal olcsóbb a sertészsírér, és 19 forinttal a félbarna kenyér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×