eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin

TASZ: egy kórház nem utasíthatja vissza az abortuszt

A Társaság a Szabadságjogokért önrendelkezési programvezetője szerint az államnak biztosítania kell a terhességmegszakítást azon nők számára, akik élethelyzetük miatt erre kényszerülnek. A kormány múlt héten az abortusz és a hálapénz tilalmáért cserében biztosított extra pénzügyi forrást két kórháznak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten jelentette be két egyházi kórház támogatását.

„A Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak összesen 7,8 milliárd forint fejlesztést biztosít. A két kórház együttműködésének gyümölcseként új speciális szülészeti-nőgyágyaszati egység jön létre. A kórházak a fejlesztési támogatásért cserébe azt vállalták, hogy nem lesz abortusz és hálapénzt sem fogadnak el.”

A Társaság a Szabadságjogokért önrendelkezési programvezetője szerint az államnak biztosítania kell a terhességmegszakítást azon nők számára, akik élethelyzetük miatt erre kényszerülnek. Asbóth Márton az InfoRádiónak azt mondta: az abortuszt egy orvos lelkiismereti okok miatt visszautasíthatja, de egy kórház már nem.

„Nagyon veszélyes és csúszós az a lejtő, amire ezzel a kormány lépett, hiszen a rendkívül alulfinanszírozott egészségügyben egyfajta licitet eredményezhet, hogy további kórházak jelentkeznek be az extraforrásért, vállalva azt, hogy nem végeznek abortusz, így ellátatlan területek maradhatnak az országban.”

Az Egyházi Kórházak Szövetsége szerint a pluszpénz miatt bevezetendő új szolgáltatásokkal a magyarországi egészségügyi ellátást végző egyházak és rendek teljesebb ellátási szolgáltatást nyújthatnak a vallási és etikai megfontolásból az egész országból kórházaikhoz forduló betegek részére. Így több, régóta várt, új profil válik elérhetővé számukra. Mint Toldy Emil elnök a közleményében fogalmaz: a területi ellátási kötelezettségi rendszeren kívüli osztályokhoz az ország területéről bárki fordulhat, akik a kórházaikban elérhető ellátások bármelyikét egyházi intézményekben kívánják igénybe venni, vallási meggyőződéstől függetlenül.

A TASZ méltányolja ugyan az állami törekvéseket, de úgy véli, minden

felmérés és statisztika azt mutatja, hogy a tiltás vagy a hozzáférhetőség akadályozása miatt nem lesz kevesebb abortusz. A terhesség-megszakítás a

civil szervezet szerint a megfelelő szexuális oktatással és neveléssel, valamint a fogamzásgátló készítmények könnyű hozzáférhetőségével csökkenthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×