eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán-beszéd: a kormánypártoknak tetszett, az ellenzék a lényeget hiányolja

A kormánypártok szerint szükség van arra az új nemzetpolitikára, amelyről Orbán Viktor beszélt az évértékelőjében, míg az ellenzéki pártok szerint a miniszterelnök épp azokat a témákat nem érintette a beszédében, amelyek a legnagyobb problémát jelentik az országban.

A politológusok után a parlamenti pártok képviselői is értékelték a miniszterelnök beszédét.

Fidesz: meg kell védeni az eredményeket

Szükség van új nemzeti politikára, meg kell védeni a magyar emberek közös eredményeit - reagált Halász János, a Fidesz frakció szóvivője a kormányfő évértékelőjére. Az új nemzeti politika, amit Orbán Viktor meghirdetett, jelzi, milyen fontos kérdésekről van szó.

Nem lehet az ellenzékre számítani

a migránsok mozgásának korlátozásában, hiszen a kötelező betelepítési kvótáról szóló alaptörvény módosítását sem támogatták. Nem lehet számítani az ellenzékre a rezsicsökkentés megvédése során sem, hiszen azt kezdetektől támadták – mondta.

KDNP: felelős és magabiztos kormányfő szólalt fel

A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint egy felelős és magabiztos miniszterelnök szólalt fel, aki tudja, mit akar, látja a feladatokat és ismeri az eszközöket. Harrach Péter kiemelte a valódi szabadság és az ebből fakadó önrendelkezés gondolatát. Orbán Viktor szembe állította a pc-demokráciát és a vitaalapú demokráciát, és míg előbbi gúzsba köt a tabukkal és a diktátumokkal, addig a másik az emberek véleményére kíváncsi – mondta. A megvalósítandó célok közül a kereszténydemokrata politikus kitért a patrióta nevelésre, és szólt arról is, hogy bár a KDNP nem tartozik a „notórius verekedők közé”,

örömmel vesz részt az önvédelmi küzdelmekben.

Ezek közé sorolta az energia- és az adópolitika nemzeti hatáskörben tartását, a már elért eredmények védelmét.

MSZP: a miniszterelnök gyáva

Gyávának nevezte a miniszterelnököt az MSZP sajtófőnöke. Nyakó István kijelentette:

a kormányfő nem nézett szembe a magyar valósággal.

Kifogásolta, hogy Orbán Viktor nem beszélt az embereket foglalkoztató problémákról, az ingyenkonyhák előtt kígyózó sorokról vagy arról, hogy a családok otthonai helyett miért a stadionok füvét melegítik. Arról sem szólt az embereknek, hogy hová rakta a gáz és a villany világpiaci árának csökkenéséből eredő hasznot, de az orvoshiányról vagy a kórházak rossz állapotáról sem beszélt.

Hová tűnt 600 ezer magyar honfitársunk? - tette fel a kérdést, kijelentve: Magyarországra nem jönni akarnak Európából, hanem menekülnek innen, mert mind versenyképességben, mind jövedelmekben lemaradtunk még a visegrádi országoktól is.

Jobbik: sok minden kimaradt a beszédből

A Jobbik szerint sok minden kimaradt a kormány beszédéből. Volner János frakcióvezető elmondta: Orbán Viktor nem szólt arról, hogy aljas és bírósági ítéletekkel bizonyított módon lejárató kampányokat rendelt meg politikai ellenfelei ellen, ami keresztény és jó érzésű emberhez méltatlan, és ezért Magyarországtól kell bocsánatot kérnie. A kormányfő nem beszélt arról, hogy

„a korrupciót is csúcsra járatta”,

aminek az ügyészség nem találja a nyomát, miközben a Fidesz körüli politikusok tobzódnak a közpénzben.

Volner János szerint Orbán Viktor hazudott, amikor azt állította, hogy Magyarország jövője biztosítva van, hiszen a magánnyugdíj-pénztári vagyon eltűnt. A miniszterelnök kínosan kerülte az egészségügy helyzetét, amellyel nem tudott és nem is akart megbirkózni a kormány. Orbán Viktor ugyancsak megkerülte a történelmi mélypontra süllyedt oktatásra vonatkozó észrevételeket - közölte.

LMP: Orbán Viktor gyengeségben tartja az országot

Az LMP szóvivője szerint Orbán Viktor miniszterelnök gyengeségben tartja az országot, hogy aztán azt mondhassa: ő menti meg a magyar népet. Gál József azt mondta:

„a fenéket erősödik Magyarország”,

inkább alárendelődik az orosz és a Wall Street-i érdekeknek, valamint a magyar oligarchák érdekeinek. Az LMP politikusa az ország legnagyobb problémájának azt ítélte, hogy a bérek sokkal kisebb ütemben növekednek, mind a fideszes oligarchák bankszámlái, amíg ez nem fordul meg, addig Magyarországon nincs jövő - jelentette ki. Kifogásolta, hogy a kormányfő nem beszélt az oktatás vagy az egészségügy gondjairól, szerinte a miniszterelnök azért titkolja ezen tényeket, mert elődeihez hasonlóan ezek leküzdéséért semmit sem tett, ahogy a fiatalok itthon tartása érdekében sem.

DK: összefüggéstelen beszéd volt

Esetenként zagyvaságoktól hemzsegő, összefüggéstelen beszéd - mondta Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke Orbán Viktor évértékelőjéről. Kifejtette: Orbán Viktor nem beszélt a kormánya tevékenységéről, nem tért ki az összetűzéseire az EU-val, nem beszélt a társadalom állapotáról, nem ejtett szót a legutóbbi PISA-felmerésről, amely nyilvánvalóvá tette azt az elrontott oktatáspolitikát, amellyel ellopták a magyar fiatalok jövőjét. A politikus úgy látja, a miniszterelnök

nem mond igazat, hazudik, félrevezeti a társadalmat,

miközben a feladata az lenne, hogy azoknak, akik nehéz sorban élnek, reményt és jövőt adjon, de nem nekik ad ilyet, hanem a gazdasági holdudvarának.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×